3 eksperter vurderer: Letter det hjertet at fortælle en hemmelighed?

En hemmelighed kan fylde så meget, at det bliver psykisk ulideligt og føre til stress at gemme på den. Derfor kan det virke lettende at dele den med nogen, mener eksperter.

Hjerneforsker Albert Gjedde, psykoterapeut Henriette Boysen og teolog og psykoterapeut Bent Falk er enige om, at det kan være givende at lette sit hjerte ved at afsløre en hemmelighed.

Talemåden "at lette sit hjerte" bliver ofte brugt, når man betror sig til nogen og får fortalt noget, der tynger en.

Men bliver man reelt lettere efter en bekendelse, og hvilke hemmeligheder vejer mest?

DR har spurgt en teolog, en hjerneforsker og en psykoterapeut, hvad de tænker om talemåden, og om man virkelig får lettet sit hjerte, når man åbner op og fortæller en hemmelighed.

Bent Falk, teolog

- Hvis man aldrig betror sig, kan det blive for meget. Ligesom man omvendt også skal passe på med at plapre løs. Man skal finde en balance mellem alt og intet, siger teolog og psykoterapeut Bent Falk. (Foto: Morten Thun © Scanpix)

Når man bruger udtrykket "at lette sit hjerte", hvad betyder det så reelt?

- Det betyder, at hvis man deler sin hemmelighed med nogen, får man en fornemmelse af, at man godt må være i verden alligevel, og det virker lettende. Det er et godt udtryk, fordi det er tungt at gå og gemme på noget helt tiden.

Hvor meget vejer en hemmelighed?

- Man kan ikke tale om, at en hemmelighed fylder så og så meget i hjernen rent fysisk. Men jeg er sikker på, at man vil kunne måle, når man får lettet sit hjerte. Når man græder, udløser man endorfiner, hvilket er nogle af de stoffer i hjernen, der får en til at slappe af og være lidt mildere mod sig selv og andre mennesker. Tilsvarende sker der også noget fysisk, når man bekender sin skyld eller fortæller en hemmelighed.

Hvilke hemmeligheder tynger mest?

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det må tynge mest, hvis man har slået en ihjel. Skyld er jo en tung byrde. Men det er meget individuelt. Der er forskel på, hvor tungt man tager tingene.

- I karikaturen er der mænd, der ikke fortrænger en mine, hvis de fortæller, de har begået et mord, men hvis man fortæller hemmeligheden om, at de er dårlige til at køre bil, flipper de helt ud.

Hvornår skal man lette sit hjerte?

- Man skal ikke bare tænke "nu vil jeg lette mit hjerte”. Man skal overveje, om man forøger skaden og traumatiserer mere ved at rive op i noget gammelt. Det kræver skønsomhed. Og det gør det i det hele taget med mange ting i livet.

- Man må vælge, selvom der ikke er nogen garanti på forhånd for, at man vælger rigtigt. Men faktum er bare, at hvis man aldrig betror sig, kan det blive for meget. Ligesom man omvendt også skal passe på med at plapre løs. Man skal finde en balance mellem alt og intet.

Albert Gjedde, hjerneforsker

- Nogle forskere har gjort den iagttagelse, at man bliver dårlig af at holde på hemmeligheder. Mennesker er ikke indrettet til det, siger hjerneforsker Albert Gjedde. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Når man bruger udtrykket "at lette sit hjerte", hvad betyder det så reelt?

- Vi bruger ofte ordet hjerte om vores følelsesliv, så det er det, der er tale om: Man siger sandheden, og så får man det bedre. I forhold til den fysiske tilstand er det at lette sit hjerte et andet udtryk for at lade sig overvinde af de stresssymptomer, man har.

Hvordan påvirker hemmeligheder hjernen?

- Nogle forskere har gjort den iagttagelse, at man bliver dårlig af at holde på hemmeligheder. Mennesker er ikke indrettet til det. Man får stresshormonstigninger af at holde på dem. Det er binyrebarkhormonet, der stiger, og det er en tilstand, der svarer til stress.

- Det vil sige, at når man holder på hemmeligheder i længere tid, så bliver man stresset. Når man bryder sammen, er det fordi, at disse stresspåvirkninger er for voldsomme. Det kan i en ekstrem situation føre til depression.

Hvornår skal man lette sit hjerte?

- Det er baseret på de følelser, man har. Man får depressionslignende følelser af at holde på for voldsomme hemmeligheder, og på et eller andet tidspunkt vil man enten blive endnu mere deprimeret, eller trykket vil lette ved, at man afslører sin hemmelighed.

- Men ofte sker der det, at mange kun letter lidt på trykket ved at sige noget andet, end det der egentlig er sandheden. Så tror man, at det i en vis periode kan blive lettere. I sådan en situation havde man i princippet nok fået det bedre af ikke at sige noget som helst.

Henriette Boysen, psykoterapeut

- Hemmeligheder kan være så skamfulde, at det kan være årsag til stor psykisk forpinthed, siger psykoterapeut Henriette Boysen.

Når man bruger udtrykket "at lette sit hjerte", hvad betyder det så reelt?

- Det vil sige, at man deler sit indre liv med andre. Det er utrolig centralt for mennesker at lette hjertet. Hemmeligheder kan tit ikke tåle dagens lys, og derfor kan det være meget givende at sige dem højt.

Hvor meget vejer en hemmelighed?

- Det kommer an på, hvor samvittighedsfuldt et væsen, man er. Jeg sidder med klienter dagligt, og der fylder hemmeligheder rigtig meget. Hemmeligheder kan være så skamfulde, at det kan være årsag til stor psykisk forpinthed. Det er svært at sætte procenttal på. Men jeg vil sige det sådan, at på et bevidst og ubevidst plan kan en hemmelighed, der har en vis tyngde, nærmest være psykisk invaliderende for nogle mennesker.

Hvilke hemmeligheder tynger mest?

- De hemmeligheder, der tynger mest, er dem, hvor man er skamfuld over for sig selv. Hemmeligheder er mest ubærlige, når vi enten har gjort noget eller er på en bestemt måde, der ikke passer ind i en kontekst.

- Der er formentlig ikke nogen, der har lyst til at skade andre. Derfor bliver det meget skamfuldt og hemmeligt, når man har været årsag til andre menneskers lidelser.

Hvornår skal man lette sit hjerte?

- Det kommer an på hemmeligheden. Det kan være svært at sige ting, fordi det tit handler om, hvad andre vil tænke om en, hvis man løfter sløret for sin hemmelighed. Er jeg stadig velkommen i forskellige sammenhænge? Kan de stadig lide mig? Er jeg stadig værd at elske? Men generelt er det vigtigt, at man letter sit hjerte, hvis der er noget, der er kompliceret, smertefuldt eller svært at rumme. Den menneskelige kontakt er lettende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter