Vi har det med at adoptere farverige indkøbsdage fra det store udland: Valentines Day, Halloween – og nu gælder det så en af verdens største indkøbsdage, Black Friday.
Black Friday ramte for alvor Danmark i 2010, og i dag vurderer detailhandlen fredagen som en gigant indkøbsdag, der ifølge shoppeguiden Mikonomi.dk siden har vokset sig til at blive den travleste shoppedag overhovedet.
Men hvorfor får de store slagtilbud os pludselig til at spæne af sted efter store rabatter på mikrobølgeovnen eller det tv-apparat, som vi lige pludselig ikke kan leve uden? Der er flere ting i spil, forklarer Lev Nu's faste psykolog Henrik Tingleff, der her giver tre forklaringer:
1. Knappe ressourcer
Når vi får at vide, at noget er tidsbegrænset – som butikkerne lokker med, at det er kun i dag tilbuddet gælder – eller mellem klokken 10-12 er der kæmperabat osv., så udløser det en hel speciel mekanisme i os mennesker: Frygten for at glip af noget! Det er krybdyrhjernen, der slår til, når vi tror, at noget er ressourceknapt, så må vi kæmpe for at få fat i det. Det er en menneskelig mekanisme, som blandt andet butikkerne bliver bedre og bedre til at spille på, især Black Friday.
2. Belønnings-kick
Vores belønningssystem i hjernen aktiveres. Når vi sådan er ude i kampen og får tilkæmpet os en mikrobølgeovn, som normalt koster 2500 kroner, til bare 800 kroner – ja, så får vi et lille sus, et rush, et kick. Vi føler os rigtig godt tilpas! Og så er der oven i en socialstatus i at kunne gå tilbage til sine omgivelse og vise: ’Se, her – jeg var en af de heldige, jeg lykkedes med at få fat i det her… billigt’. Så der er både intern og social status i at gøre røverkøb.
3. Kunstig tradition
Endelig sker der også det i os mennesker, når butikkerne går amok i shoppe-tilbud, at vi får skabt en kunstig tradition – som man ser det ved Valentinsdag, Halloween og nu Black Friday – vi gør det legalt, acceptabelt, måske ligefrem 'forventeligt' at gå amok i shopperus. For i dag ’må vi jo godt’, det kan man jo se – det gør alle de andre, det er noget, vi alle sammen gør! Man gør det således legitimt at bruge mange penge – og ofte også flere end vi sikkert har – fordi forretningerne har skabt en kunstig social og kulturel tradition omkring en sådan mærkedag.
Og de tre faktorer er ifølge Henrik Tingleff med til at påvirke os mennesker:
- Det påvirker i den grad vores beslutningsproces, vi bliver minde rationelle og siger nemmere 'ja, tak', og det ved både butikker og også spillecasinoer.
- Og når man samtidig animeres af tilbud om gratis æbleskiver, mens du venter i køen, vareprøver og ekspedienter, der er klædt sjovt ud til formålet – jamen så hjælper det hele til at fucke med din hjerne, så du køber mere. Og de andre gør det jo også - så må jeg også!
Og at det kan gå vild for sig, kan man se i indslaget her fra den amerikanske tv-station, ABC:
https://www.youtube.com/watch?v=B_LCR2sa9GY