9 uger med meditation og afstresning fik Gitte tilbage på job

35-årige Gitte From Feldthaus er en af mange, der har været sygemeldt længere tid på grund af stress.

(Foto: © Martin Rieck, Sundhedsmagasinet)

- Jeg var ked af det. Rigtig, rigtig ked af det. Hele tiden.

Sådan beskriver Gitte From Feldthaus fra Aalborg perioden tilbage i august måned, hvor hun blev sygemeldt med stress.

- Jeg har måske godt kunnet se, at det var der, det bar hen, men jeg har nok brugt for lang tid på at tænke, at det kunne jeg godt klare selv, siger hun.

Gitte er selvstændig og ejer sammen med to andre en privat institution. Her arbejder hun også som pædagog, og det var blandt andet én af grundene til, at hun syntes, det var så svært at indrømme overfor sig selv og andre, at nu skulle krop og sind have en pause:

- Jeg synes, det krævede for meget af andre, at jeg ikke skulle være der, siger hun.

Blev sendt på stresskursus

Efter at have været sygemeldt med stress i mere end to måneder blev Gitte i slutningen af oktober henvist til et forløb, der hedder Åben og Rolig, og som Aalborg Kommune tilbyder borgere, der er sygemeldt med stress.

Rigshospitalet og Harvard University har undersøgt effekterne af forløbet, og de videnskabelige resultater har vist positive effekter på blandt andet deltagernes stress, søvnkvalitet, livskvalitet og mentale sundhed.

- Det ærlige videnskabelige svar er, at vi endnu ikke ved præcist, hvorfor vores kursus og andre mindfulness- og meditations-baserede forløb virker så godt. Vi kan bare se, at der er hundredvis af videnskabelige studier, der viser, at den type forløb har en god effekt, siger neuropsykolog Christian Gaden Jensen fra Center for Psykisk Sundhedsfremme, der er tilknyttet Københavns Universitet.

- For nogen deltagere er det vigtigst at møde ligesindede og få social støtte. For andre er det den fysiologiske reduktion af stress, som meditation giver. Eller det kan være at møde en professionel terapeut og få viden om, hvorfor man reagerer mentalt, som man gør.

Kurset fik mig tilbage på arbejdet

Gitte fortæller, at hun i starten var en smule skeptisk overfor kurset, da hun ikke kunne se, hvordan meditation og afslapningsøvelser skulle kunne hjælpe hende af med stress.

Men den skepsis var uberettiget.

Efter ni ugers stressforløb følte Gitte nemlig, at tingene så småt begyndte at vende, og hun beder derfor Sundhedsmagasinets Peter Qvortrup Geisling møde hende på arbejde, da kurset er slut.

Gitte er nemlig vendt tilbage fra sin sygemelding.

- Jeg synes, det har været et rigtig godt forløb, og jeg har fået meget ud af det. Jeg ville ønske, at alle kunne komme på det, hvis de har behov for det. Jeg tror ikke på, at jeg var kommet tilbage på arbejde allerede nu, hvis jeg ikke havde fået ro og det forløb, afslutter Gitte.

Du kan følge Gitte From Feldthaus i Sundhedsmagasinets program om stress på DR1 i aften klokken 21:55 eller derefter på dr.dk/tv.