Andreas er solist ved Den Kongelige Ballet: Min familie forstår ikke helt, hvad jeg laver

Andreas Kaas lever af at danse ballet, og det giver indimellem nogle sjove samtaler om middagsbordet med familien.

Andreas Kaas har altid været forelsket i balletten. Det er en forelskelse som hans familie ikke helt forstår. (© Den Kongelige Ballet)

Som 7-årig tog Andreas Kaas' farmor ham og hans tvillingebror Philip i teateret for at se en børneballet for første gang.

Andreas var fuldstændig betaget og syntes, at balletuniverset var fantastisk.

Ved siden af ham sad Philip og sov igennem hele forestillingen. Allerede dengang var det tydeligt, at Andreas skulle gå en helt anden vej end sin familie.

Efter sin debut som publikum gik Andreas Kaas direkte hjem til sine forældre og bad om at starte til ballet. Det tog en del plagen og utallige optrædener på stuegulvet med dans og kostumer, før Andreas' mor tog ham med til casting, og som otte-årig kom han direkte ind på balletskolen.

Han vidste allerede dengang, at han skulle ned af balletvejen.

- Det var en vildt fantastisk verden. Jeg blev bidt lige fra starten, forklarer Andreas Kaas.

VVS'er versus balletdanser

Andreas Kaas er nu solist ved Den Kongelige Ballet, men det betyder ikke, at ballet som sådan er trængt ind i hans familie. Tværtimod. Andreas' mor er frisør, papfaren er vvs'er, tvillingebroren Philip er kok, og lillebroren er ansat i papfarens firma.

- Jeg har det ret blandet med, at min familie ikke er en balletfamilie. På den ene side kan jeg gode lide, at det er min egen verden, men det kan også være ensomt, når de ikke forstår sig 100 procent på dét jeg laver.

Her i videoen kan du møde Andreas' familie, og høre lidt om, hvad de tænker om ballet.

Men han ønsker indimellem, at han han kunne dele det med dem.

- Det kan være ensomt på den måde, at når det er gået godt på teateret, så siger ens venner og kollegaer, at det er godt. Men det ville også være fedt at kunne snakke mere med min familie om det, fortæller Andreas Kaas.

Det betyder derfor alt for Andreas, når familien dukker op til hans forestillinger.

- Her i starten af sæsonen lavede jeg tre hovedpartier i træk, og jeg var ret skuffet over, at min mor ikke var der til de store premiereaftener. Men hvis jeg siger til min familie, at jeg virkelig gerne vil at, at de er til en forestilling, og at det betyder meget for, så kommer de også.

Så Andreas er blevet bedre til at sige, når familien skal komme til forestillinger.

- De kan jo ikke gå rundt og gætte, hvad jeg tænker og ønsker.

Andreas Kaas in action. (© Den Kongelige Ballet)

Vi forsøger at inddrage hinanden

Andreas Kaas forsøger at inddrage sin familie så meget, som han kan. Men det er selvfølgelig svært, når hans branche er så anderledes end deres.

- Hvis jeg siger "så lavede jeg en piruet i nummer to trin eller en attitude", så forstår de mig ikke helt, hvilket jeg jo godt forstår. Jeg forstår mig heller ikke på udtrykkene, når min lillebror fortæller om sit golfspil.

I familien kan han føle sig lidt fremmed, da hans interesser er anderledes end deres. Derfor er det stadig vigtigt, at de er gode til at spørge ind til hinanden, mener Andreas Kaas.

- Som familie skal man gøre en indsats. Hvis man ikke forstår, hvad den anden taler om, så skal man i hvert fald spørge mere indtil det. Og ellers skal man nogle gange bare lade som om.

Svesken på disken

Selvom de i familien nogle gange bliver nødt til "at lade som om", at de forstår hinanden, så har Andreas Kaas' forældre altid været gode til at snakke med ham om de personlige problemer.

- Hjemme hos lægger man svesken på disken. Hvis jeg har et problem med min bedste ven, eller det hele går af lort til, så siger jeg til. Min familie er der altid til at samle mig op, når det er allerhårdest.

- Hvis jeg er ked af det, så spørger min papfar altid, hvor jeg er, og så siger han "Jeg henter dig om 20 minutter", fortæller Andreas Kaas.

Andreas Kaas er med i DR3-programserien I Forreste Række. Du kan se programmet her.

Næste afsnit sendes i aften kl. 21.00 på DR3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk