Antidepressionsmidler kan give nedsat sexlyst

Depressionsmedicin kan give nedsat sexlyst. Men bare rolig, det kan der gøres noget ved.

(Foto: Michèle Constantini © Colourbox)

Når man lider af depression, det være nødvendigt at få behandling med antidepressiv medicin. Men til den behandling knytter sig desværre af og til bivirkninger. Og en af bivirkningerne er nedsat sexlyst, skriver Ugeskrift for Læger i dag.

Når man behandler for en depression med medicin, så er bl.a. det niveauet af det signalstof i hjernen, der hedder serotonin, man påvirker. Det hjælper mod depressionen, men i nogle tilfælde kan et højt niveau af serotonin altså dæmpe lysten til sex, forklarer psykiater Annamaria Giraldi, der er overlæge, ph.d på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

- Vi hører desværre om patienter, der stopper med behandlingen, blandt andet fordi de oplever denne her bivirkning.

- Og det er et problem. For depressionen skal jo behandles, og det er vigtigt, at behandlingen ikke bare stoppes.

Det er Annamaria Giraldi, der sammen med medicinstuderende Sara Bergh har skrevet artiklen til Ugeskrift for Læger.

Tal om det

Det er utrolig vigtigt, at patienterne allerede fra begyndelsen får at vide, at nedsat sexlyst kan være en bivirkning, og ikke mindst at man kan gøre noget ved det. Enten i form af en anden type antidepressiv medicin eller ved at man taler om, at sex kan foregå på mange forskellige måder, siger Annamaria Giraldi:

- Det er vigtigt, at lægen selv spørger ind til den her problematik. For der er meget få patienter, der selv tager emnet op spontant. De bryder sig ikke om at tale om deres nedsatte sexlyst, og derfor må lægen gøre det.

Det er op til 60 procent af patienterne, der oplever seksuelle bivirkninger, noget afhængig af hvilket præparat de får.

Sex er andet end samleje

Bivirkningerne kan ramme på forskellig måde: Nogle mister lysten til sex, nogle får rejsningsproblemer, nogle får svært ved at få udløsning eller er i hvert fald længere tid om det, og nogle får svært ved at opnå orgasme

- For nogle af de patienter, der rammes af disse bivirkninger, kan løsningen være, at de skal tage et helt andet antidepressionsmiddel. Og for andre kan løsningen være at tale sig frem til en anden tilgang til sex.

- Hvis man har nedsat lyst, kan det være et godt råd, at man alligevel opsøger det seksuelle, fordi man ved, at når man først kommer i gang, så er det meget rart. Hvis man har rejsningsproblemer kan man tale om, at der skal mere stimulation til, eller måske en medicinsk hjælp til at få rejsning. Eller man kan tale om, at sex kan være andet end samleje, at man fx rører mere ved hinanden og får skabt noget intimitet og nærvær.

Tag partneren med

På sexologisk klinik gør man meget ud af at inddrage patientens partner i behandlingen af problemerne.

- Partneren vil ofte tage problemerne på sig og føle, at den depressionsramte måske ikke kan lide dem længere eller har lyst dem mere.

- Så hvis begge parter er til stede, når vi taler om, hvordan problemerne opleves, og hvad løsningen kan være, så glider det oftest lettere, frem for at patienten efterfølgende skal hjem og forklare, hvad det var, vi talte om her på sexologisk klinik.

Facebook
Twitter