Arvesager gør os filterløse

I aften blænder DR1 op for dramaserien, Arvingerne, der handler om arv, hemmeligheder og løgne.

Lone Ramsbøl (Kirsten Lehfeldt) og Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm) fra DR1s nye dramaserie, Arvingerne. (Foto: Martin Lehmann © Type 1)

Handlingen i den nye dramaserie, Arvingerne, udspiller sig i og omkring et sydfynsk landsted, der har dannet rammen for den internationalt anerkendte kunstner Veronika Grønnegaards liv.

Veronika har fire voksne børn, og hendes markante opvækst har præget deres liv på vidt forskellige måder. De har levet spredt for alle vinde, indtil Veronika dør, og de samles for at gøre arven efter hende op.

Og så sker der noget uventet: Umiddelbart før sin død testamenterer Veronika nemlig huset til sin bortadopterede datter, Signe. Hun bor med sin kæreste i et roligt parcelhuskvarter i den lokale provinsby og har aldrig kendt sandheden om sit ophav. Det får fatale konsekvenser.

I følelsernes vold

Hvad er det, der sker, siden mange arvesager kan ende i konflikt og slagsmål mellem familiemedlemmer? Psykolog Henrik Tingleff forklarer:

- Der er tre ting, der gør sig gældende: Først og fremmest handler det om, at mennesker, der lige har mistet et nært familiemedlem, ofte befinder sig i en tilstand af sorg, savn - måske endda lettelse og glæde, men kort sagt i hvert fald i en tilstand, hvor de er følelsesmæssigt påvirkede, og så ryger menneskers filter.

- Dvs. mange udviser en filterløs adfærd, supplerer psykolog Henrik Tingleff og understreger, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at det præcis er årsagen til, at arvesager tilsyneladende nemt kan ende i store slagsmål.

Men det kan være et muligt bud på en forklaring.

- Hvis der så ydermere - som tilfældet er i Arvingerne - dukker en livsløgn op, her i form af en ukendt datter af hovedpersonen, ja, så kan den slags arvesager få det værste op i folk. Og så kan de mennesker, der i forvejen er følelsesmæssigt påvirkede, udvise en endnu mindre kontrolleret adfærd.

Rationaliteten hører op

Henrik Tingleff forklarer videre, at når rationaliteten hører op, så træder krybdyrshjernen i funktion:

- Der sker ofte det med mennesker, der befinder sig i det her filterløse mode, at de hurtigt ryger i overlevelsesmode. Det vil sige, de tænker: Mig, mig, mig! Og det forklarer hvorfor to søskende pludselig kan blive dødeligt uvenner over en eller anden gammel vase i et bo. Rationaliteten er hørt op, og den irrationelle rygradsreaktion er trådt i stedet.

- Det er jo bla. derfor man - som i skilsmissesager, hvor folk også har følelser involveret - er nødt til at have tredjepart, ex. advokater eller mæglere, til at rede trådene ud for de stridende parter, forklarer Henrik Tingleff, der udover sin daglige praksis i psykologvirksomheden Mindwork bla. svarer på spørgsmål om vores liv i brevkassen, Spørg Eksperterne, på Lev Nu.

I Arvingerne bliver dét, der for de fire søskende skulle have været en hurtig og smertefri bodeling, nu begyndelsen på en rejse ind i hemmeligheder og løgne.

Arvingerne, DR1 i aften, kl. 20.00.

LÆS HELE TEMAET OM ARV HER.