Autister bliver misforstået i sociale sammenhænge

Tavse og blottet for lyst til selskab. Sådan kan forventningen til autister være. Men måske er det en forhastet konklusion.

(Foto: Sigrid Olsson © Colourbox)

Japanske Naoki Higashida, der er autist, skrev som 13-årig bogen "Derfor hopper jeg" til trods for, at han ikke har noget sprog. Hans lærer og mor skrev de tegn ned, som han udpegede på en skrifttavle. Nu er han 20 år, og bogen er endelig udkommet på dansk.

Oversætteren, Marie Louise Valeur Jaques, er selv mor til en 8-årig autistisk dreng uden sprog. For hende er bogen et talerør for folk, der ellers ikke kommer til orde:    

- Man får et indblik i, hvorfor de gør de mærkelige ting, de gør. Det giver Naoki Higashida sin forklaring på, siger hun til Sundhed på P1.

For mange indtryk stresser

For eksempel er autister sensible over for sansepåvirkninger, og det kan komme til udtryk i sociale sammenhænge, forklarer Marie Louise Valeur Jaques:

- Det kan være lyde, der stresser dem, en trøje, der ikke må være i et bestemt materiale eller synspåvirkninger, som, de synes, er voldsomme, siger hun.

Naoki Higashida forklarer i bogen, at han tit befinder sig i situationer, hvor han bliver stresset over ikke at kunne slå til, og hvor der er sansepåvirkninger, som gør, at han ikke kan holde ud at være der. 

- Så trækker autister sig, og så konkluderer folk, at de ikke bryder sig om selskabet, men det er overhovedet ikke tilfældet. De vil faktisk gerne være sammen med andre mennesker. De bliver bare stressede over situationen, siger Marie Louise Valeur Jaques.

Empati og fantasi bag den tavse skal

Mange autister har svært ved at give udtryk for, hvad de føler og tænker - også de, som har sprog.

Så Marie Louise Valeur Jaques mener, at Naoki Higashidas bog er en påmindelse om at være tålmodig med dem.

- Naoki Higashida skriver nogle fantastiske små historier. Han viser, at han har fantasi og kan leve sig ind i andre menneskers følelser, hvilket jo er noget, man traditionelt vil sige, at autister ikke kan. Det kan de godt, viser han. De kan bare ikke give udtryk for det, siger hun. 

Facebook
Twitter