Balle-trusser og parykker: Isabel hjælper transvestitter med skønheden

Det giver mig et kick, når en kunde glædestrålende melder tilbage, at jeg har hjulpet ham, fortæller Isabel, der driver en anderledes tøjbutik.

Mange af kunderne bliver så glade af det, de ser i spejlet, når de har været under Isabels behandling, at de slet ikke kan holde op med at kigge i spejlet igen. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Silkeskjorter, nederdele og nylonstrømper hænger side om side med kunstige bryster, balle-trusser og parykker. Det er ikke nogen helt almindelig tøjbutik, Isabel har.

Hun handler med varer til transvestitter og transpersoner og hjælper dem med alle elementer af transformationen fra mand til kvinde: Omklædning, make-up, bryster, negle, frisure osv.

- Jeg synes, jeg har verdens bedste arbejde og kunne ikke tænke mig at lave noget som helst andet.

- Det giver mig en god følelse af at kunne hjælpe andre, og det betyder meget for mig. Det giver mig et kick, når en kunde melder tilbage, at han var så glad for det, jeg gjorde for ham.

Endte i trans-branchen ved et tilfælde

Isabel er oprindeligt uddannet sosu-assistent, men åbnede i 2002 en butik i København med dametøj og sko i store størrelser, som hun importerede fra USA.

- Og helt uden jeg havde regnet med det, begyndte der at komme transvestitter i min forretning. Og så må rygtet have spredt sig, for der kom flere og flere.

- En dag var der så en kunde, der spurgte mig, om jeg kunne skaffe nogle balle-trusser. Det kunne jeg godt, og derefter begyndte jeg også at forhandle kunstige bryster, parykker osv.

Hun medvirker i programmet "Når 2 køn ikke er nok", hvor hun fortæller om sin butik og sine kunder.

Jeg er fri for fordomme

Ud over at sælge dametøj og andet tilbehør tilbyder Isabel også hjælp med omklædning og make-up, samtaler med kunderne om, hvordan de har det med at være transvestit, selskab på café-tur eller gåtur, hvis kunden gerne vil prøve – iført dametøj - at komme ud blandt andre og foto-session med forskelligt tøj på.

- Grunden til, at jeg er god til mit arbejde, er, at jeg lever mig meget ind i det. Jeg har ingen fordomme, tager mennesker som de er, taler meget med mine kunder og forstår dem. Jeg ser ikke skævt til dem, og jeg lytter meget. Jeg har virkelig lyttet til mange ting.

- Og så er jeg meget diskret. Jeg har sådan set pålagt mig selv tavshedspligt, så jeg fortæller ikke mine kunder om hinanden, og jeg fortæller ikke om mine kunder, når jeg kommer hjem.

Men diskretion er altafgørende: Man skal altid booke tid i forvejen, inden man kommer i butikken. For der er ikke bare åben butik. Enten er Isabel måske ikke i butikken, eller også er hun der, fordi hun har en kunde, og så er døren låst. Der er kun én kunde ad gangen.

Hvad skal børnene vide?

Privat er Isabel en helt almindelig familie-mor med fem børn, som hun også skal passe.

- Jeg har tænkt meget over, hvordan jeg skulle forholde mig over for børnene i forhold til mit lidt specielle arbejde, og om det kunne få betydning for dem. Men de ved fuldstændig, hvad jeg laver og har intet problem med det. Der kommer jo også nogle gange kunder hjem til os privat.

- Egentlig synes jeg, det er vigtigt, at de lærer, at alle mennesker er forskellige. Jeg møder meget nysgerrighed omkring mit arbejde, men egentlig aldrig nogen fordomme.

Feminin til mindste detalje

Men hvad er det så, Isabels kunder opfatter som det ultra-feminine? Hvad er det, de kommer efter? Ja, det ligger faktisk meget i detaljen, fortæller Isabel.

- Det er kun ganske få, der fx kommer for at købe kæmpestore bryster eller noget andet overdrevet. Faktisk vil de gerne kunne falde ind i mængden, når de går ud.

- Men det skal være gennemført fra inderst til yderst, så det er tit noget med hofteholder, nylonstrømper, højhælede sko, smukke negle, en flot kjole, flot make-up, mange smykker og langt hår. De gør ikke noget halvt. Som regel vil de gerne have pænt, klassisk tøj på, i stil med det man kan kalde ”sekretær-looket”, med hvid skjorte, sort nederdel, nylonstrømper og højhælede sko eller støvler.

Hos Salon Isabel ankommer mænd i skjul for at få hjælp til at trylle deres indre kvinde frem. Vi møder Josephine, der til dagligt arbejder i Forsvaret som mand. (Foto: © DR Fakta, Type 2)

Isabel har rigtig mange stamkunder, som hun har fulgt gennem årene, lige fra de første gang står lidt nervøse og usikre i butikken, til de selvsikkert og stilbevidst ved, lige hvad de kommer efter.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at det er en pæn butik. Det har intet med sex at gøre.

- Mange misforstår transvestitter og tror, at det har noget med sex eller porno at gøre. Sådan hænger det ikke sammen.