Per blev ikke forsonet med datteren: Jeg kan ikke acceptere hendes betingelse

Louise vil give sin far en ny chance, hvis bare han først giver hendes mor en undskyldning. Men det vil han ikke.

(© dr)

Per har ikke talt med sin datter Louise på 20, siden hun brød kontakten for syv år siden.

Nu har han i programmet ”Aldrig for sent” rakt ud efter hende, fordi han gerne vil have kontakt med hende igen.

Han håber, at han med hjælp fra familiepsykolog Ulla Dyrløv kan få genetableret forholdet til sin datter.

- Der går ikke en eneste dag, uden at jeg har Louise i mine tanker på den ene eller den anden måde.

- Jeg kan ikke give slip på hende, hun er min datter, og sådan vil det altid være, fortæller han i programmet.

Per er 58 år og landbrugsmedhjælper og bor i Skælskør. Louise bor i Næstved sammen med sin bror, som stadig har kontakt til faderen.

Uvenner med fars nye kone

Konflikten mellem Louise og Per går langt tilbage. Den tager sin begyndelse ikke så længe efter, at Per bliver skilt fra Louises mor. Da er Louise fire år gammel.

Per får et par år senere en ny kone, og forholdet mellem Louise og den nye kone går fint det første års tid, fortæller hun i programmet. Men derefter kører det skævt. Louise fortæller, at hun følte, at faderens nye kone tog mere og mere fokus, mens hun selv blev skubbet mere og mere ud på et sidespor.

Det hele kulminerer, da Louise er 13 år gammel. Hun er på ferie i Kroatien sammen med sin bror, sin far og faderens nye kone, og på den ferie har Louise og den nye kone en konflikt, som Louise ikke vil sige undskyld for.

Per tager dengang sin kones parti og siger til Louise, at hvis ikke hun vil sige undskyld, så er hun ikke velkommen hos ham og konen foreløbig. Og siden har de ikke haft kontakt.

  • Familiepsykolog Ulla Dyrløv siger i programmet:

  • "Det man skal huske, når man finder en ny kæreste, er, at børnene skal komme i første række. Rigtig mange kommer til at stå som en lus mellem to negle og vil gerne både stille kæresten og børnene tilfreds. Men så bliver man rigtig utydelig, og så vil det ene barn typisk gå ind og sætte den nye kæreste på plads. Men det er altså ikke barnets ansvar.

- Det var mig, der et stort fjols på det tidspunkt. Det var mig, der burde være den voksne, men det var jeg så ikke. Det var som om, jeg kasserede hende til fordel for min kone, og hvor har jeg dog fortrudt det, siger Per i programmet.

- Jeg vil godt sige undskyld til hende, for jeg skylder hende den undskyldning. Og jeg håber, hun vil acceptere den, så vi kan snakke sammen igen.

Hun ændrer mening

Louise siger i programmet, at hun har sagt ja til at mødes med sin far for at forklare ham, at hun ikke vil have ham i sit liv. Hun siger, at hun ikke savner ham og ikke ønsker, at han igen skal være en del af hendes liv.

- En mand, der skubber sit eget barn væk, synes jeg ikke fortjener en chance mere.

- Jeg vil bare gerne have det afsluttet og lagt låg på det.

Men hendes syn på det forandrer sig, efter hun ser, hvor ked af det hele, han er.

Så hun gør noget meget overraskende. Hun fortæller sin far, at hun gerne vil arbejde på at få en relation igen, på to betingelser: Han skal sige undskyld til hendes mor. Og han skal sige tak til sin bror, Louises farbror, fordi han gennem årene har påtaget sig en del af faderrollen for hende.

Men lige præcis den betingelse, der hedder, at Per skal sige undskyld til Louises mor, er årsagen til, at han må sige nej. Det kan han ikke. Det lykkes ikke Ulla Dyrløv at få de to til at mødes igen.

Rystet over hendes betingelse

Siden programmet, som blev optaget i foråret, har Per og Louise ikke haft kontakt. Vi ringer til Per og spørger ham ad, hvordan han ser på det hele nu:

- Jeg er stadig ked af det, men jeg kan ikke ændre på det. Hendes betingelse om, at jeg skulle sige undskyld til hendes mor, kan og vil jeg ikke opfylde.

- Det, der skete mellem hendes mor og mig, bliver mellem os, og det skal børnene ikke blandes ind i. Netop fordi vi har holdt børnene uden for det, er det lykkedes os at samarbejde om børnene.

Per fortæller, at det kom bag på ham, at det netop var dét, Louise ville bede ham om.

- Det rystede mig faktisk. Og grunden til, at jeg i programmet sad så længe og tænkte over det, var faktisk, at jeg godt kunne se, at så ville det simpelthen ikke blive til noget med den forsoning mellem os.

Per fik altså ikke sit ønske om kontakt med Louise opfyldt. Alligevel er han glad for, at gjorde forsøget.

- Jeg føler nu, at jeg har gjort, hvad jeg kan. Nu behøver jeg ikke længere slå mig selv oven i hovedet med, at jeg ikke har forsøgt at få en relation til hende igen.

- Men jeg kunne godt have undværet tv-kameraerne. Jeg har det ikke godt med, at det skal udbasuneres i et tv-program, hvordan det er i vores familie, men det var jo en del af vilkårene ved aftalen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter