Bliv mindful i toget

Det er så let at lade sig irritere af sine medpassagerer, når man tager toget. Men et smil og positive tanker i retning af andre, hjælper både dig selv og andre.

Jeg ved ikke med dig, men jeg er ret ofte udfordret, når jeg lader mig transportere til og fra mit arbejde med offentlige transportmidler.

Især mandag morgen når man sidder der i toget og skumler over, at endnu en dejlig weekend er forbi, og at der for 117. gang meldes om signalproblemer og ustabil togdrift.

Så kan det, hånden på hjertet, nemt gå ud over de andre togpassagerer. Så bliver det let irriterende, at de taler for højt i mobilen om fejlslagne dates eller en dum chef, eller fylder for meget fordi de partout skal sidde mandag morgen og løse arbejdsopgaver med lap top og noter og fylde halvdelen af et sæde, der ellers er beregnet til tre i myldretiden.

For ikke at tale om de mange, der tror, at det kun er dem selv, der nyder godt af fusionsjazzen i deres hovedtelefoner.

Lær at nyde turen

Sådan nogle morgener bliver man altså lidt træt, og kommer sikkert også selv til at se lidt mavesur ud. Men så en morgen faldt jeg over en stribe små gode mindfulde råd i avisen New York Times. Som eksempelvis denne: Bliv mere mindful i toget.

Avisen har hentet nogle gode råd fra Jonathan Kaplan, der er direktør i SoHo CBT + Mindfulness Center og forfatter til bogen, ’Urban Mindfulnes’.

Jonathan Kaplan har udarbejdet nogle simple – og meget mindfulde tips til din mandag morgen i toget, hvis du gerne vil gøre en indsats for at forblive i zen.

Rådene lyder således:

  • Træk vejret dybt nogle gange.

  • Træk mundvigene op, så du smiler let.

  • Få øjenkontakt med en af dine medpassagerer og hold øjenkontakten.

  • Noter dig de tanker og følelser, du får, når du ser på pågældende.

  • Prøv at forestil dig at han/hun er en af dine venner.

  • Send vedkommende en varm mental hilsen, som eksempelvis ’hav en dejlig dag’.

  • Gentag ovenstående – men nu med en ny medpassager, som du også i tankerne sender en venlig hilsen.

  • Arbejd dig på den led igennem hele kupeen og send venlige tanker og hilsner til dem alle.

  • Endelig kan du også sende en venlig hilsen i tankerne til togkonduktøren, som sørger for, at du kommer på arbejde.

Send et smil i bussen

Og rådene er ikke helt dumme, mener psykolog og fast skribent på Lev Nu, Henrik Tingleff.

- I et moderne liv, hvor både vores private og professionelle liv konstant stimulerer de mest primitive og basale hjernenstrukturer, har vi mere end nogensinde før brug for aktivt at aktivere de dele af hjernen der gør os menneskelige: De der handler om empati, sympati, tilknytning og samhørighed - om compassion. Et smil i bussen eller i toget, en varm tanke om et medmenneske, og et fokus på at stoppe op og fokusere på dem der er omkring os, er et rigtig godt sted at starte.