Bondefamilien fra Sydfyn: Vi ved godt, at vi lever ret kontroversielt

Og netop fordi de lever så anderledes, var de spændt på, hvordan seerne ville modtage programmerne om dem.

De spiser ikke sukker, meget lidt kød, dyrker det meste selv, og syr selv deres tøj. Bondefamilien fra gården Stenbjerglykke lever på rigtig mange måder anderledes end de fleste andre danskere. (Foto: Hanne Christoffersen © Hanne Christoffersen)

Der er gået et år, siden vi sidst var hjemme hos bondefamilien på Sydfyn i Søren Ryges tv-programmer ”Far, mor og børn”.

Familien blev kendt for at leve anderledes, simpelt og primitivt på deres gård Stenbjerglykke.

De bliver nok især husket for scener som dem, hvor Frida tygger maden, inden hun serverer den for lille Burre, Mikkel egenhændigt syr en flænge i Fridas finger med ti sting, og hvor alle børn siger tak til brønden for, at den giver dem vand.

Inden programmerne løb over skærmen var familien spændt på, hvordan de ville blive modtaget af seerne.

- Det her er ikke bare en hobby for os, det er vores liv. Og hvis det var blevet negativt modtaget, så tror jeg, at det ville have haft nogle konsekvenser for os, forklarer Mikkel Fødegård.

- Det overraskede os, at vi fik den positive modtagelse, for vi var jo godt klar over, at det er lidt kontroversielt, at vi fx selv syr fingeren eller tygger maden for vores børn.

Så de har ikke fortrudt, at de slog til, da Søren Ryge efter at have mødt familien ved en tilfældighed til en bryllupsfest i en spejderhytte, fik ideen til at portrættere dem i en programrække.

Al fokus på at bygge en dome

I øjeblikket er alle familiens kræfter kastet ind på at få bygget en dome ved gården. En kuppelformet bygning, der kan bruges som kombineret lade, garage og opbevaringsbygning.

Visualisering af domen. (© Mikkel Fødegård)

- Formålet er, at vi skal kunne opbevare både redskaber og afgrøder i den samme bygning, og det stiller nogle ganske særlige krav til miljøet i domen, blandt andet omkring lysindfald, ventilation og temperatur, forklarer Mikkel Fødegård.

- Og samtidig skal den kunne modstå både to meter sne og hård orkan, forklarer Mikkel.

Det er tanken, at domen skal være bygget af så små dele, at han selv kan bygge den uden brug af store maskiner, og uden at det bliver for dyrt.

- Hvis vi kan få den ned på en kvadratmeter-pris på 1000 kroner, så er det virkelig rentabelt. Og så er den i øvrigt også æstetisk smuk i landskabet, tilføjer han.

Byggeplanerne er afgørende for, at familien kan få livet på gården her til at køre rundt økonomisk.

- Det er nødvendigt for os at drive en kommerciel virksomhed også, og i den forbindelse er det væsentligt for os, at vi får bygget den her bygning, og at den ikke bliver for dyr for os at opføre.

En stor del af deres energi er det sidste halve års tid blevet brugt på at få finansieringen af dome-byggeriet op at stå via crowdfunding. Hele bygningen koster 250.000 kr at opføre, og kampagnen starter i december og løber derefter i to måneder.

Herunder et klip fra programmet, hvor Mikkel og børnene siger tak ti brønden for, at de må hente vand:

På marked med grøntsager og rugbrød

Ud over dome-projektet så er familien også kommet godt i gang med at sælge rugbrød og surgrønt på markedet i Svendborg om lørdagen.

Der er rimeligt stor interesse for vores rugbrød, og efterhånden er der også større og større interesse for vores surgrønt. Men færre kender til surgrønt, så de spørger meget ind til, hvad det er, og hvordan man bruger det, fortæller Mikkel Fødegård.

Surgrønt er fermenterede grøntsager. Det vil sige, at grøntsagerne bliver æltet med salt, og så sker der en probiotisk bakterieudvikling, som formerer sig op og konserverer dem, så de i princippet kan holde sig i flere år uden tilsætningsstoffer af nogen art. Det giver en syrlig smag til grøntsagerne.

- Man kan bruge de fleste grøntsager til surgrønt: Kål, gulerødder, pastinakker, hvidløg, chili og mange flere. Vi har gjort det i mange år.

- Vi synes, det er sjovt at eksperimentere med at udvikle nye smage, og man kan fx bruge surgrønt som det syrlige element i en kartoffelsalat, som fyld på en pizza, eller bare på sin ostemad.

Familien fra Stenbjerglykke på marked. (© Mikkel Fødegård)

De lever ikke i fortiden – men for fremtiden

Ved første øjekast ligner det en familie, der lever i fortiden, men faktisk lever de med et enormt stort fremtidsperspektiv på alt, hvad de laver.

De arbejder konstant på fremdrift og nytænkning inden for deres måde at leve på.

- Det, som er vores vision, er, at vi skal leve på en måde, så der er nærhed mellem mennesker, og nærhed mellem menneske og arbejde. Og det er nogle af de ting, der fandtes i gamle dage på landet.

Det var en vision, som opstod, da Frida og Mikkel var på en rejse til Thailand tilbage i 2007.

- Vi tog væk i nogle måneder for at få et afbræk fra virksomhed og studier og ryste posen. Der kiggede vi på hinanden i tre måneder, og så faldt brikkerne på plads. Det var egentlig ikke, fordi vi flygtede fra det, vi havde. For vi havde det godt. Men vi ville noget andet. Det nære, det simple og det primitive.

Straks de kom hjem fra rejsen, gav de sig til at kigge efter et sted at føre visionen ud i livet. Ingen af dem havde i forvejen nogen forbindelse til Sydfyn, men da de året efter fandt Stenbjerglykke, var de ikke i tvivl.

- Da vi havde set det her sted, så fandt vi bare ikke nogle bedre rammer andre steder.

I klippet herunder fortæller Frida om familiens principper for at lade børnene spise nøjagtig det samme som de voksne, selv fra de er helt små:

En familieforøgelse var på vej

Egentlig ventede familien et barn mere til foråret, men henover efteråret viste det sig, at fosteret ikke var levedygtigt.

- Vi prøvede noget lignende, før vi fik Magne. Dengang var der ikke nogen, som havde fortalt os, at den slags sker ved omtrent hver 5. graviditet, og at det egentlig var normalt, så vi var naturligvis forfærdede, husker Mikkel Fødegård.

- Nu har vi fire børn og en bedre forståelse for, at naturen går sin gang. Det er OK med os, og nummer fem skal nok indfinde sig en dag alligevel.

Facebook
Twitter