Bonderøven: Find dine kerneværdier og lev efter dem

Der er behov for en omstilling i samfundet, hvor vi tænker naturen meget mere ind, mener Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven.

Folk især i 3. verdens lande bliver overraskede, når de hører, hvad Frank Erichsen laver. De har svært ved at forstå at noget så basalt som at dyrke sin mad, kan være interessant fjernsyn. (Foto: Peter Wath © Type 1)

Vi skal genfinde vores praktiske jeg og genfinde koblingen til naturen. Sådan lyder opfordringen fra Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven fra DR1.

Han mener, at tiden er moden til en seriøs omstilling i samfundet. Ikke bare for vores egen skyld, men også for naturens, som han siger, at vi skal huske, at vi er en del af.

Om Bonderøven

Frank Erichsen bor med sin kæreste Theresa og deres to børn Alma og Johan på Kastaniegården på Djursland. Frank er vært på programmet Bonderøven på DR, hvor man siden 2008 har kunnet følge hans mange bygge-projekter, plante-avlen og dagligdagen med gårdens dyr.

- Altså, når vi har været ude at rejse i andre lande og skal forklare, hvad det er, vi laver fjernsyn om, så bliver folk helt blanke i ansigterne i hvert fald ude i 3. verdens lande. De kan slet ikke forstå, at man kan lave fjernsyn om noget af det mest basale i de fleste menneskers liv, nemlig at dyrke roer, tynde gulerødder og hvad jeg ellers har optrådt med.

- Det er det bare ikke her hos os længere. Vi er på en stadig rute væk fra det her. Og det er dét, der er afsættet for rigtig mange af de problemer, som vi står overfor, som jeg ser det, siger Frank Erichsen i P1-programmet Natursyn.

Vi er ved at vågne op

Og Frank Erichsen er ikke i tvivl om, at løsningen på mange af nutidens problemer skal findes i naturen.

- Vi er ved at vågne op med nogle kraftige tømmermænd i erkendelse af, at det her holder ikke. Vi bliver ikke lykkeligere, og vi har ikke et bedre liv ved at indrullere os mere i de systemer, som vi gør nu. Vi er nødt til at gå i en anden retning.

- Og det er min klare opfattelse, at en sådan omstilling vil naturen vinde ved - helt af sig selv. Uden at vi behøver at gøre andet end at tænke anderledes, så vil det helt af sig selv have afsmitning på det landskab og den natur, som vi er en del af.

Men at tage skridtet til at lægge livet om og finde en anden retning kræver, at man først og fremmest får defineret sine egne værdier og derefter handler på dem, siger han.

Kend dine værdier og tag valget

Selv tog Frank Erichsen og hans familie et bevidst valg om et anderledes og mere enkelt liv for år tilbage. I dag er de stort set selvforsynende med fødevarer, fordi selvforsyning netop er hans store interesse.

- At vi kan gøre det, som vi gør, skyldes jo, at vi for mange år siden gjorde op med det liv, der var omkring os. Vi definerede vores værdier og fandt ud af, at de ikke lå i et stort hus eller en stor flot bil, eller forsøget på at følge med på moden.

Frank Erichsen i sit rette element - på Kastaniegården, hvor han og familien er stort set selvforsynende. (Foto: Peter Wath © Type 1)

- Og på den måde, når man reviderer i sit liv og finder ud af, hvor ens lykke ligger henne, så opstår der pludselig noget tid. Så opstår der noget frihed, som du kan vælge at forvalte på det, som du synes er interessant. Og for mig er det selvforsyning. Det har det altid været.

De fleste kender nok bedst Frank Erichsen fra tv-programmet Bonderøven på DR1, hvor seerne kan følge ham i gør-det-selv-projekterne på Kastaniegården ved Grenå. Men familien er ikke hundrede procent selvforsynende, og det er en væsentlig pointe, understreger Frank Erichsen. Det handler om at finde ind til det, der skaber glæde i familiens liv.

- Vi er jo langt over 100 procent selvforsynende med kød. Når vores køer ellers giver mælk, så har vi måske 60 procent af vores mælkeprodukter, og i forhold til grøntsager og korn er vi også oppe over 90 procent selvforsynende.

Det er meget vigtigt at forstå, at det her selvforsyningsprojekt, det er ikke sådan et dogmatisk raid, hvor vi siger, at ”vi kun vil have det, vi selv kan lave"

Frank Erichsen

- Dybest set kunne vi jo nok godt være 100 procent selvforsynende. Når vi ikke er det, så er det fordi, der er ting, vi ikke kan producere, som vi ikke vil undvære. Og det er meget vigtigt at forstå, at det her selvforsyningsprojekt, det er ikke sådan et dogmatisk raid, hvor vi siger, at ”vi kun vil have det, vi selv kan lave”, mens vi kigger med abstinenser over på ham med kaffekoppen og siger, at ”vi ikke drikker kaffe, for det kan vi ikke selv producere”. Sådan er det slet ikke.

Ændret livssyn kan give mere tid

Frank Erichsen holder jævnligt foredrag om sit liv som selvforsynende. Her møder han ofte unge mennesker, som netop har stiftet familie og fået det første barn, har fået fast arbejde og har købt deres første hus, og som er påvirket af den nye drejning deres tilværelse har taget.

- Og så står jeg der og prædiker løs om selvforsyning, og så kan man fornemme på dem, at de tænker den der tanke, at ”ja, det kan da også være, at vi skal dyrke lidt flere gulerødder” og få lidt mere tid.

- Men det er ikke sådan, det hænger sammen. Selvforsyning giver ikke i sig selv mere tid. Men hvis du ikke har behov for at købe gulerødder eller hente kød i køledisken eller flere liter mælk, fordi du laver det selv, så får du sat noget tid fri. Ved at ændre dit livssyn.