Brevkasse: Er rødmen en sag for læge eller psykolog?

Min rødmen er så slem, at jeg afholder mig fra sociale situationer, som jeg ved kan trigge rødmen.

(© Colourbox)

Jeg har førhen været i kontakt med min læge angående rødmen, som hun mente var forårsaget af angst. Hun anbefalede mig bogen "Trange rum, åbne pladser", men jeg er ikke blevet så meget klogere. Jeg har fornylig kontaktet klinikken igen, men de vil ikke tage mig ind til konsultation, da de ikke mener, det er en sag for lægen - men for en psykolog.

Min rødmen er blevet så slem, at jeg tilbageholder mig selv fra sociale begivenheder og situationer, som jeg ved kan "trigge" rødmen. Jeg dækker mig til og bruger alt for meget make-up for at dække mit ansigt - nok for at finde lidt tryghed i, at jeg har mulighed for at dække mit problem.

Hvordan skal jeg komme videre?

Svar fra psykologen:

Hvor er jeg ked af at høre om din situation.

Social angst betinget af rødmen - eller andre tydeligt synlige kropslige symptomer - er noget af det der desværre har det med at begrænse folk alt for meget i deres udfoldelsesmuligheder og livsglæde.

Jeg er ked af at høre om ”klinikkens” behandling af dig. Jeg har endnu ikke hørt om en rødme-problematik, der alene kan kureres ved at læse en selvhjælpsbog.

Der er håb forude

Og hvis du vitterlig bliver afvist i telefonen med beskeden om at ”det ikke er noget for lægen men en psykolog”, så ville jeg nok overveje om det er en læge jeg kunne samarbejde med fremover.

Alle har krav på at blive taget alvorligt. Med det sagt, så er der i den grad håb forude.

Arbejde med angsten kan reducere rødmen

Kognitiv Adfærdsterapi har i adskillige tilfælde vist sig endog særdeles effektfuld overfor lige præcis din problematik.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at arbejde med en del klienter gennem årene, og har fra første række set hvor stor effekt der kan opnås.

Essensen er meget simpel: Der arbejdes med generelle angstreducerende teknikker som indirekte påvirker rødmen- jo mindre angst du er, jo mindre reagerer kroppen, jo mindre rødmer du.

Og så arbejdes der med tankemæssige strategier til at håndtere og kunne leve og færdes med den rødmen som endnu måtter komme.

Make-up er ikke svaret

Endelig fokuseres der på alle de strategier som klienten ofte har tillagt sig - som du fx nævner den megen make-up og anden tildækning - der oftest ender med at have stik modsatrettet virkning: øget angst eller gene af huden; og dermed mere rødmen.

Alt i alt plejer effekten at være, at rødmen helt objektivt reduceres markant og at klientens holdning til og belastning af den rødmen som måtte være tilbage - og som vi jo alle har i et eller andet omfang - bliver sådan, at rødmen ikke længere er generende.

Så jeg synes du skal opsøge en dygtig kognitiv psykolog, så er jeg sikker på at du kan blive hjulpet!

Facebook
Twitter