BREVKASSE Hvordan finder man egentlig en hobby?

Kast dig ud i en række aktiviteter - ikke fordi du ”ved, at det er godt” - men fordi, det skal prøves af.

Aktiviteter, sysler og hobbies skal prøves af over tid, før man får oplevelsen af ”flow” eller bare, ”at det er rart”, forklarer psykolog Henrik Tingleff. (© COLOURBOX)

"Min have er min hobby. Jeg elsker at nusse rundt i haven og gør det gerne hver eneste dag, når jeg kommer hjem fra arbejdet og i weekenden. I haven kommer jeg i flow – jeg glemmer tid og sted fuldstændig og kan pludselig komme i tanker om, at jeg skulle have lavet aftensmad for længe siden.

Sådan en interesse eller hobby har min kæreste ikke. Han kan simpelthen ikke komme i tanke om en eneste ting, hvor han glemmer tid og sted. Det skulle da lige være at surfe rundt på youtube med en whisky i hånden.

Han ærgrer sig over, at han ikke har det sådan med noget, som jeg har det med haven. Han er mere jævnt glad eller ligeglad med de fleste ting.

Så mit spørgsmål er: Findes der måder at søge efter den form for interesse på??? Eller kan det være, at det bare ikke ligger til ham at have en interesse, der optager ham helt?"

SVAR:

Tillykke med din havehobby! Det lyder som om, du oprigtigt nyder hver en time du tilbringer blandt dine planter.

Det er en god hobby, du har dig dér - både fordi den bringer dig så meget glæde, som den gør, og fordi at netop havearbejde jo i flere og flere undersøgelser viser sig effektivt i både behandling og forebyggelse af belastninger som stress og depression.

Nogle taler jo lige frem om ”Haveterapi”.

Det er rigtig omsorgsfuldt af dig, at tænke på, at din kæreste fortjener en lignende hobby og et godt fælles projekt sådan et ”søge en til ham”. Især når det lyder til, at han oprigtigt ønsker sig at kunne opleve det samme som dig.

Jeg skal ikke gøre mig klog på hverken din kæreste, hans interesser eller hans jævne humør. Der kan være mange årsager til at han er og trives som han gør - og der kan derfor også være mange måder at svare på dit spørgsmål om hvordan I bedst finder ham en god hobby han vil trives med.

Handling fører til motivation

Når jeg læser det, du skriver, så er der dog to tilgange, som sådan umiddelbart giver mening for mig:

Jeg kommer med det samme til at tænke på en af de klassiske psykologiske grundregler ”Action proceeds motivation”; altså ”med handling kommer motivation”.

Du skriver, hvordan din kæreste ”ikke kan komme i tanker om en eneste ting, hvor han glemmer tid og sted.” Med den netop nævnte regel i hovedet giver det ganske god mening - man kommer sjældent ”i tanker” om noget, man kan blive opslugt af; man skal opleve det!

På samme måde som man sjældent bliver hverken mere frisk eller motiveret til at stå op af at blive liggende under dynen; men oftere viser sig at være friskere, end man havde regnet med, når man har været oppe og i gang et par minutter, så er det altså sådan, at aktiviteter, sysler og hobbies skal prøves af over tid, før man får oplevelsen af ”flow” eller bare, ”at det er rart”.

Helt lavpraktisk handler det altså om at kaste sig ud i at prøve en række aktiviteter - ikke fordi man ”har lyst”, ikke fordi man ”ved at det er godt” - men ganske enkelt fordi, det skal prøves af. Giv det et par timer, måske et par gange og se hvad der sker!

Få energi af at bruge energi

Det andet, jeg tænker på, når jeg læser dit spørgsmål, er den psykologiske grundregel, der hedder ”for at få energi må man bruge energi”.

Jeg siger ikke, at din kæreste er doven - jeg lægger blot mærke til, at du nævner det her ”jævne humør” og det, der umiddelbart virker lokkende på ham er Youtube og whisky.

Jeg bliver derfor nysgerrig på, om han ganske enkelt rører sig for lidt - og dermed får for lidt energi……og altså derigennem også får svært ved at kaste sig ud i nye ting, han kunne blive opslugt af?

Kast dig over noget motion

En fantastisk kombination af de to grundregler kunne derfor være, at din kæreste startede med at prøve princippet om, at lysten kommer ved at kaste sig ud i motion.

Det kunne være løb eller cykling - noget han let kan komme til. Han kunne prøve at mærke efter, hvad der sker både med hans energiniveau og lysten til netop motionen, efterhånden som han bruger mere tid og energi på det…….Mit bud ville være at det både blev sjovere med tiden og gav ham et energi boost!

Som sagt - der kan være mange måder at adressere dette emne på. Jeg har forsøgt at give mine umiddelbare og simple bud.

Jeg håber, det kan give dig og din kæreste et lille skub mod en god og energigivende hobby til ham også!

FacebookTwitter