BREVKASSE Hvorfor var alting bedre i gamle dage?

Vi får lettere ved at gå gennem livet, hvis vi husker de gamle dage for noget godt, forklarer psykologen.

Når bedstemor skal fortælle om gamle dage, bliver det altid til de GODE gamle dage. Og det har sin forklaring. (Foto: Sigrid Olsson © COLOURBOX)

"Jeg talte med min mormor forleden, og endnu engang blev jeg nærmest små-hidsig over hendes ”alting var også bedre i gamle dage”-tilgang til alting. Men da jeg så et par dage senere hørte mig selv fortælle min niece, hvordan min skoletid havde været meget anderledes og med meget mere tid til os børn og til at lære noget, end der er i dag, så kunne jeg ikke lade være med at grine højlydt af mig selv. Nu gjorde jeg præcis det samme som min mormor.

Hvorfor gør vi det? Hvorfor er det, vi tror, at alting var bedre i gamle dage?"

SVAR:

Det er et rigtig interessant spørgsmål, du stiller, og jeg må indrømme, at det gav mig anledning til selv at tænke over om, jeg havde det på samme måde…..og ikke overraskende, så må jeg melde mig i klubben: Det hænder bestemt også, at jeg synes, at alt var bedre i gamle dage…

MEN, det er altså et af de helt klassiske steder, hvor hjernen spiller os et puds. Når hjernen genkalder sig noget fra fortiden, så lyver den en anelse for os og promoverer så at sige de data, der sætter fortiden i et romantisk skær - uanset om det lever op til virkeligheden eller ej!

Det gode bliver endnu bedre, end det var, mens det dårlige virker mindre slemt.

Det er en god evne at have

Det behøver ikke engang at være langt tilbage - vi kender det fx fra sygdom.

De af os der har prøvet at ligge med en solid december-influenza har allerede nu glemt, hvor usselt det var at være syg, og vi er allerede igen begyndt at gå og ”ønske os en sygedag” og fantasere om, hvor hyggeligt det er at ligge i sofaen under dynen og se Netflix hele dagen.

Det her med at huske positivt bagudrettet menes at have en ret stor indvirkning på, at livet får indhold, rodfæste og sammenhæng. Det hjælper med til, at man har et godt med sig selv og har det godt med sine relationer.

Det er rent faktisk videnskabeligt bevist, at jo bedre man er til at dyrke gode minder - jo mere tryg er man ved at bevæge sig fremad.

De store livsovergange bliver lettere

Faktisk er der noget, der tyder på, at denne tendens til at ”huske positivt bagud” er størst blandt unge voksne og blandt ældre. Rationalet er, at

det er indrettet netop sådan, fordi det hjælper med de her store livsovergange": "Jeg har haft en god barndom - jeg skal nok komme godt i vej” og ”Jeg har haft et dejligt liv. Jeg behøver ikke frygte alderdommen”.

Endelig er det også bevist, at positive minder har en positiv effekt på ensomhed, kedsomhed og angst, samt at det gør folk mere generøse, mere tolerante og at par føler sig tættere på hinanden, når de deler positive minder.

Såååååå:

Det kan godt være, at tingene ikke VAR bedre i gamle dage; men det har ret mange positive effekter, at det er sådan, vi husker det!