BREVKASSE Kan man være disponeret for afhængighed?

Er der en sammenhæng mellem afhængighed af alkohol, chokolade, sport og stoffer?, spørger en bruger.

Alkoholisme er i en kategori lidt for sig selv, men de andre afhængigheder har fællestræk, forklarer psykolog Henrik Tingleff. (Foto: Eric Audras © COLOURBOX)

"Kan man være disponeret for ”afhængighed”?

Det tror jeg måske, min mand er. Han har et lidt skævt forhold til alkohol, der gør, at han godt kan lade være med at drikke til hverdag, når der ikke er alkohol på bordet. Men hvis han kommer til en fest eller sammenkomst, hvor der serveres vin, så drikker han alt for meget og kan ikke stoppe igen. Det havde vi en snak om i går.

Og så nævnte han selv, at han måske har en særlig disponering for afhængighed, fordi han tidligere, da han begyndte at løbe, slet ikke kunne lade være med at løbe. Tre gange om ugen var ikke nok, så skulle det pludselig være hver dag. Og så kørte han sur i det i løbet af et par måneder og stoppede helt.

Det samme gælder, hvis der er chokolade i huset, så kan han heller ikke stoppe, før pakken er helt tom. Han kan ikke spise to stykker chokolade. Som om, ”med måde” ikke findes i hans univers.

Han mener selv, at han kan have en form for afhængigheds-gen i sig og siger, at det er heldigt, at han aldrig er begyndt at ryge, eller endnu værre tage stoffer, for så ville han blive hooked hurtigt.

Hvad tænker du? Og hvis det er noget genetisk, kan man så overhovedet ændre på det?"

SVAR:

Tak for dit spørgsmål.

Det er meget interessant, det er ofte stillet - og det er ét, hvor jeg, uanset hvad jeg svarer, nok ikke kan dække alle de teorier, tilgange, holdninger og indikationer der findes på området.

Alkoholisme er sandsynligvis delvist genetisk

Der er, hvad man nok kan betragte som, klare indikationer på, at tendensen til at miste kontrollen over sit alkoholforbrug er genetisk disponeret, ligesom genetiske faktorer anslås at udgøre 60 procent af risikoen for alkoholisme.

Et interessant studie fra Rigshospitalet i 1998 viste, at der ved alkoholisme findes en defekt i leverens evne til at bearbejde alkohol, samt at en alkoholiker udvikler det heroinlignende stof THIQ, der resulterer i udvikling af flere receptorer i de enkelte hjerneceller.

Gælder det samme så for andre afhængigheder? Tja, her er det så, at de faglige diskussioner opstår - lige som mange også gerne vil diskutere, om det genetiske virkelig spiller så stor en rolle i alkoholafhængighed som den nævnte forskning indikerer, eller om sociale aspekter og læringen ikke (også) spiller en (større?) rolle.

Belønningshormonet spiller en rolle

I de andre områder, du nævner, fx løb - er belønningsstoffet dopamin centralt.

Dopamin udskilles ved lystbetonede aktiviteter som fx indtagelse af særlige fødevarer, brug af narkotika, sex, shopping etc og er stærkt vanedannede og ”afhængighedsskabende”.

Når man oplevet ”dopamin-suset” er man tilbøjelig til at ville opsøge det igen. Men for at få samme tilfredsstillelse og samme ”sus” skal man med tiden øge både hyppighed, frekvens og mængde af den lystbetonede aktivitet……altså løbe mere, løbe hurtigere, spise mere chokolade etc. Og så er ”den onde cirkel” jo ligesom startet.

Forskningen i spilafhængighed viser, at der er forskel på den hjerneaktivitet, der er hos ”afhængige” og ”ikke afhængige”, når de spiller. Der er ganske enkelt hurtigere og større dopamin-frigørelse hos den afhængige. Allerede ved forventningen om gevinst!

Dette kunne tyde på, at nogle mennesker er mere ”dopamin-drevne” og dermed i større sandsynlighed for at udvikle afhængighed over en bred kam end andre.

Du vil helt sikkert også kunne finde argumenter for det modsatte - men de her nævnte data er i alt fald nogle af de, der fylder i feltet!

Man kan gøre noget

Kan man så gøre noget, spørger du?. Det kan man!

Kognitive adfærdsterapeutiske principper har vist sig særdeles brugbare over for disse afhængigheder - og i nogle af mine tidligere svar om både sukkerafhængighed og ludomani kan du finde god inspiration til, hvordan sådan en proces ser ud!

Jeg håber, at disse linjer gav dig et lille indblik i et stort, kompliceret og mangesidet felt!

Facebook
Twitter