BREVKASSE Kan man være ludoman, uden der er penge involveret?

Ja, det kan man faktisk godt. Men det typiske billede er dog, at det er spil om penge, der skaber en ludoman.

Man taler om ludomani uden spil om penge, men i stedet kendetegnet ved fravalg af de mennesker og aktiviteter, der normalt har været interessante, forklarer psykolog Henrik Tingleff. (© ColourBox)

Spørgsmål:

"Jeg har nogle spørgsmål inden for ludomani, som jeg søger svar på:

Kan man for eksempel være ludoman, uden at penge er involveret?

Og kan man være ludoman uden konsekvenser?"

SVAR:

Tak for dit rigtig interessante spørgsmål, som fører til et svar, der er lidt mere nuanceret end som så.

Hvis vi skal gå helt stringent til det, så relaterer alle definitioner af ludomani - Problem Gambling på engelsk - sig netop til gambling og dermed spil om penge.

For rigtigt at tale om ludomani, så skal penge altså være involveret.

MEN Sundhedsstyrelsen definerer på baggrund af WHO's definition, ludomani som ”hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, der dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser”.

Der vil i hovedreglen være følger

I den definition fremgår jo en lang række følger af spillet, som en del af begrebet, og ser man på selve de diagnostiske kriterier, så rummer de også en lang række kriterier, som handler om følger for trivsel og socialt liv.

I praksis betyder dette, at man godt kan opfylde kriterierne for ludomani uden at have økonomiske problemer - men udelukkende psykiske og sociale følger.

Omvendt tror jeg dog - for at svare på dit andet spørgsmål i en sidebemærkning - at det vil være overordentligt svært at finde en person, der lever op til kriterierne for ludomani - endsige har et problematisk forhold til spil - uden at det netop får nogle af de sociale eller psykiske følger.

Alene al den tid der går med spillet vil betyde en masse for stress-niveau, samvær med familie og venner samt interesse i de aktiviteter, der tidligere var interessante og energigivende.

Det kan være en adfærdsafhængighed

Når alt dette er sagt, så er ludomanen jo også kendetegnet ved en hyppigt set adfærd.

Det er netop sådan noget som at fravælge de mennesker og aktiviteter, der normalt har været interessante, bruge overdrevet meget tid på at spille - måske endda lyve om, hvor man er, og hvad man laver for at kunne spille, overvurdere sin chancer for at vinde, huske positive følger (fx gevinster) bedre end negative (fx tab) og mange andre.

Denne adfærd er jo ikke udelukkende isoleret til spil om penge. Det vil også kunne ses hos folk, der fx spiller for meget World of Warcraft eller andre onlinespil, folk der chatter, mennesker der handler værdipapirer i fritiden - eller for den sags skyld hos dem, der bliver for optaget af deres mobiltelefon, af nyheder eller af at træne.

Vi kalder det så ikke ludomani, men en impulskontrol-forstyrrelse eller en adfærdsafhængighed - og sådan én er ludomani også.

Som du kan se, er svaret mere snirklet end som så - og du vil helt sikkert også kunne finde fagfolk, der vil give andre vinkler eller input på det.

Jeg har efter bedste evne forsøgt at dække det på den beskedne plads, og håber det har givet dig lidt med videre.