BREVKASSE Man kan godt få stress, selv om man når det hele

Og man kan sagtens have travlt, uden at det fører til stress, fortæller psykologen.

Man kan sågar få stress af at have for lidt at lave, understreger Henrik Tingleff. (Foto: Sigrid Olsson © ColourBox)

Kort og godt:

Kan man godt få stress selvom man ikke har travlt og når det man skal ?"

SVAR:

Tak for et yderst interessant og relevant spørgsmål.

Det er samtidig et spørgsmål, hvor der nok vil være delte meninger om svaret - for ”stress” er som bekendt ikke en fast defineret diagnose og endnu mindre et entydigt og veldefineret defineret begreb.

Slet ikke i hverdagsomtale.

Stress er ikke det samme som travlhed

Jeg hopper direkte ud i det, for set fra mit faglige ståsted så er svaret på dit spørgsmål et klart og rungende: ”JA!”

Man kan sagtens have travlt, uden at det fører til stress - og uden at man føler sig det mindste stresset. Og omvendt kan man sagtens føle sig stresset uden at have bare noget, der minder om travlt.

Årsagen ligger i, at stress-reaktionen i sig selv er en nedarvet forsvarsmekanisme, der er designet til at gøre os klar til at kæmpe mod eller flygte fra de trusler, vi måtte møde.

Den adrenalin der produceres, de ekstra hjerteslag der banker, den nedlukkede fordøjelse, de spændte muskler og alle de andre fysiske reaktioner er dem, der oprindeligt har gjort hulemanden i stand til at spæne væk fra sabel-tigeren eller svinge trækøllen og slå den til jorden.

For lidt at lave kan også give stress

Stress reaktionen igangsættes, når vi står over for krav og trusler, der opleves større, end vi umiddelbart vurderer, at vi er i stand til at håndtere.

Det kan selvfølgelig være mange opgaver på kort tid - men det kan også være bekymringer over kvaliteten af vores arbejde, lydgener eller dårligt indeklima, mobberi eller chikaner fra kollegaer, manglende kompetencer eller viden - eller alle mulige andre forhold (praktiske, sociale, fysiske eller tankemæssige) som gør, at vi oplever at stå foran et bjerg, der ikke lige er til at bestige. Og så bliver vi stressede.

Jeg talte for nylig med en klient, der var stresset over at have for LIDT at lave. De mange alt for stille timer på jobbet i gangsatte nemlig en masse tanker om, hvad chefen syntes om det, hvad det ville komme til at betyde på den lange bane, og om han spildte sin tid og sin karriere. Og en masse overvejelser om, hvad han nu skulle give sig til i stedet. Han var reelt stresset - men havde bestemt ikke travlt.

Og det er netop derfor jeg finder dit spørgsmål så relevant. Det er rigtig vigtigt, at vi husker hinanden på, at at stress er meget mere og noget ganske andet end et udtryk for at have travlt. Og derfor er håndtering stress også mere og andet end bare at sætte tempoet ned.

Og jo jo; der er nok nogle derude, der vil mene, at dette svar kunne have været mere uddybende, kunne være startet et andet sted, burde definere stress på en anden måde eller være mere nuanceret. Men……det stresser vi ikke over!

Facebook
Twitter