Brugernes bud: Her er de vigtigste uskrevne regler for god opførsel

Brug fx høretelefoner, når du hører musik i det offentlige rum, lyder et af budene.

Det er accepteret, at man bruger sin telefon eller tablet i toget, men man skal ikke genere sine medpassagerer med den høje lyd. (Foto: Labunskiy Konstantin © ColourBox)

I går bad vi brugerne prioritere ti uskrevne regler for god opførsel, så vi kunne blive kloge på, hvilke der er de vigtigste.

Top-scoreren blev "Hils på dem, du møder i opgangen", skarpt forfulgt af "smid skrald i skraldespanden og ingen andre steder" og "sig tak for mad".

Du kan også deltage i afstemningen her:

Men vi efterspurgte også brugernes bud på vigtige uskrevne regler, som vi ikke havde med i listen.

Og det kastede stribevis af henvendelser af sig med nye bud på vigtige uskrevne regler, som vi har listet her nedenfor. Er du enig?

  • Ingen mobiltelefoner ved middagsbordet! Det asocialt og flabet at sidde med næbbet nede i skærmen, når man er blevet inviteret til middag med venner. Der gives klar og høflig besked om, at mobilen bør være i karantæne under middagen, som det mindste.

  • Man tager ikke mad, før man er blevet budt. Man sender maden rundt og lader gæster tage først.

  • Man tager hatten eller kasketten af, når man sidder ved et bord og spiser! Mig irriterer det grænseløst, når man sidder med kasketter og hatte ved bordet. Især når det er en bedre middag. I gamle dage var kvinder undtaget, da de måtte spise med deres flotte hatte på.

  • Man er med til at skabe en positiv stemning, når man går på kro/bar mv.

  • Slå toiletbrættet ned. Begge to!!! Jeg synes personligt, at det føles mest hygiejnisk at træde ind på et rent toilet, hvor begge bræt er slået ned.

  • Noget af det værste - og som I sørgeligt nok har glemt - er at spytte på gaden/offentligt. Det ser jeg mange gøre i alle aldersgrupper, og det er udtryk for manglende pli, manglende respekt, dårlig opdragelse og ufattelige dårlige manerer. Derudover er det uhygiejnisk.

  • Brug høretelefoner i det offentlige rum og skru lyden ned. Det er mega-irriterende at sidde i en bus eller et tog og høre på andres musik eller computerspil – eller venners videoer – eller børns computerspil eller tegnefilm.

  • Man siger ”Undskyld”, hvis man bumper ind i andre mennesker på vej ind og ud af døre, busser osv.

  • Det er vigtigt at huske at sige tak. For mad, for hjælp, for gaver osv osv.

  • Hold sofaer, stole, senge, køkkenborde etc dyrefri. Nogle mennesker lader deres hunde eller katte hoppe op i sofaer og stole, det er uhygiejnisk, og som gæst får man hår på sit pæne tøj. Det er en omvandrende bakteriebombe!

Et godt råd om sko

En af de uskrevne regler, som vi havde med i vores liste, var "tag skoene af, når du går ind i et hjem". Og den er der en vis uenighed om. For, bør man det, eller bør man ikke det?

En bruger skriver fx:

"Sko har man på, for at kunne færdes uden problemer. Når man så skal til en fest eller middag og tager et par pæne sko på, hvorfor skal man så tage dem af ved døren?

Man har vel et hjem for at det skal bruges. Eller er det blot til udstilling? Jeg føler mig uvelkommen i sådanne hjem. Omvendt må det forventes, at besøgende selv kender grænsen for våde eller snavsede sko."

En bruger fra Sverige har denne løsning på det problem:

"Have de päne sko, der paser til påklædningen med i en pose, skift fra ude sko til pæne sko, når du kommer frem. I Sverige ville andet väre tegn på dårlig opförsel og hån mod det hjem man gäster."

Facebook
Twitter