Tag et kig på næsten en hvilken som helst job-annonce, og du vil finde, at virksomheden søger udadvendte, dynamiske medarbejdere, der kan holde mange bolde i luften. Det er de ekstrovertes tid, vi lever i.
- I jobannoncer bliver det stort set altid efterspurgt, at man er ekstrovert, siger psykolog Lise August til P1-programmet Netværket.
- Det er meget sjældent: ”Du er introvert og trives med ro, fordybelse og få bolde i luften”.
Men vi er ikke alle lige udadvendte, og det kan være svært at være introvert i de ekstrovertes verden, fortæller Camilla Lærkesen, der opfatter sig selv som introvert:
- Vi hylder dem, der kan netværke, og vi hylder de der superseje iværksættere, der kender alle mulige og render til Distortion og Roskilde Festival.
- Det er ligesom de cool ting at gøre, og det er bare slet ikke min scene.
Tager fiktive ture i kiosken
Som studerende på Københavns Universitet føler Camilla Lærkesen i dagligdagen behov for at være for sig selv, og derfor sniger hun sig ofte til en lille gåtur alene:
- På rigtig lange dage, hvor der er rigtig mange mennesker hele dagen, kan jeg godt have brug for at komme lidt væk og klare hovedet selv. Måske under påskud af, at jeg skal have noget i kiosken eller skal ud at ringe.
Hun føler nogle gange, at andre opfatter hende som arrogant, fordi hun trækker sig.
- Gennem årene er der mange, som har opfattet det som om, at jeg ikke ville være med i deres fællesskab, jeg er også blevet taget for at være genert eller direkte kedelig. Men det er jeg ikke, i de rigtige rammer kan jeg være lige så festlig som alle andre.
De festlige øjeblikke skal på Facebook
Camilla Lærkesen sørger for at lægge det på Facebook, når hun ude at feste. Netop for at dække lidt over sit introverte udtryk:
- Der er jo gået sådan lidt X-factor i hele samfundet. Vi skal hele tiden være på og vise os fra vores bedste side. Og vi skal jo lægge alt det bedste på Facebook, så alle kan se, hvor festlige vi er hele tiden.
- Det kan jeg da også være fristet til, så just in case, så lægger jeg lige noget på, hvis jeg har været til et eller andet. Fx Aalborg karneval sidste år. Den kunne jeg godt lide at have liggende på min Facebook og vise, at jeg godt kan være aktiv og festlig. Jeg har også lagt op, da vi var ude og spille petanque og drikke øl.
Tager en maske på
Camilla Lærkesen er langt fra den eneste, der føler, at hun bliver misforstået af sine omgivelser.
- Der er mange introverte, der føler, at de skal tage en ekstrovert maske på, forklarer Lise August, der er psykolog og driver kursusvirksomheden Sensitiv Balance.
Hun hører ofte historier, der minder om det, Camilla Lærkesen fortæller:
- Folk føler, at de bliver nødt til at lade som om, at de trives med aktiviteter og et liv, som er mere udadvendt end tilfældet er.
Dem midt i mellem
Introvert og ekstrovert er personlighedens yderpoler, kan man sige. Men de fleste mennesker befinder sig faktisk i en gråzone, som en blanding af de to typer. De er det, der kaldes ambivert.
- Hvis man er ambivert, så vil man ikke være tilbøjelig til automatisk at tænke, ”Jeg har ikke lyst til at gå til fest, hvis jeg bliver inviteret. Jeg vil bare sidde og spise matador mix og hygge mig med mig selv.” Man vil være tilbøjelig til at tænke ”hvem kommer med til den fest?, Jeg har haft en travl uge, og jeg er også i gang med en god bog, og de er ikke så interessante de andre mennesker, der kommer til festen”, forklarer psykolog Lise August.
- Er man introvert, vil man næsten altid blive hjemme fra festen. Er man ekstrovert, vil man næsten altid tage med til festen. Den ambiverte er mere både og. Man har ikke en fast præference for enten det ene eller det andet.
Svær at blive klog på
Det lyder måske meget enkelt og som det allerletteste at være ambivert. Men det kan også give problemer, tilføjer hun:
- Det kan være, at andre har placeret én som ekstrovert og kan blive helt forbløffede over, hvorfor man pludselig trækker sig tilbage.
- Man kan også have svært ved at blive klog på sig selv, fordi man ikke altid helt kan regne med, hvad man kommer til at nyde at gøre. Så det bliver mere komplekst at vælge, fordi det ikke altid er det samme, der giver bonus.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1160585607325295