Chris MacDonald: Vigtigt at skabe en hverdag uden kronisk stress

Vi bliver syge af stress, hvis vi konstant føler os truet af opgaver, som vi ikke har ressourcer til at klare.

I aftenens program af 'U-turn' tager Chris MacDonald deltagerne med til Grønland, hvor de har god tid til at reflektere over deres moderne og travle liv derhjemme. (© dr)

Tusindvis af danskere bliver hvert år sygemeldt på grund af stress - en af dem er en af deltagerne i programmet 'U-turn', hvor en række diabetespatienter får hjælp af sundhedseksperten Chris MacDonald til at leve et sundere liv.

Egentlig er det ikke et problem at være kortvarigt stresset. Faktisk er det en helt naturlig del af den menneskelige krop, at vi kan aktivere vores stress-system for at gøre vores krop og hjerne kampklar, når vi møder en akut trussel som eksempelvis farlige dyr.

- Problemet med vores stress-response er, at den er designet til en helt anden tid, hvor vi var udsat for nogle trusler, som kom akut, og så forsvandt truslen, eller også forsvandt man selv, siger Chris MacDonald.

Kronisk stress slider kroppen

Hvis man i stenalderen overlevede den kortvarige kamp mod truslen eller flugten fra den, så var der bagefter god tid til, at kroppen kunne hvile, mens stress-systemet var inaktivt.

Men i det moderne liv er truslerne i hverdagen helt anderledes end et angreb fra et farligt dyr. I dag er truslerne ofte mentale og sociale, og det er ikke akutte trusler, som forsvinder hurtigt.

Det kan for eksempel være bekymring om, hvorvidt man kan klare eksamenerne og arbejdsopgaver de næste måneder, eller det kan være langvarige sociale konflikter, som ikke ser ud til at finde en løsning.

- De udfordringer kan gøre, at vores stress-response er online ikke bare i minutter, men i timer og dage. Og det koster, for systemet er ikke designet til at være online i timevis dag ud og dag ind, siger Chris MacDonald.

Skab en hverdag uden kroniske trusler

Der er ikke som udgangspunkt noget galt med svære udfordringer, for de kan være med til at motivere og udvikle os.

Men det kan udløse stress-sygdom, hvis vi ofte står i udfordringer, hvor vi føler, at vi mangler evner, ressourcer og social opbakning til at løse udfordringerne.

- Vi er nødt til at tage stress alvorligt. Vi er nødt til at forstå, at vi kommer til at lide af mental og fysisk sygdom, hvis ikke vi skaber en hverdag, hvor vi ikke har en følelse af, at livet er en trussel, siger Chris MacDonald.

Du kan se mere om livsstilsændringer i 'U-turn' i aften klokken 20:30 på DR1 og dr.dk/tv.