Depression og modgang var tæt på at kvæle Rasmus' drøm om at blive operasanger

Rasmus Jupin kan i disse dage opleves som hanrejen Canio i CPH Opera Festivals opsætning af operaen Bajadser. Men for få år siden så livet helt anderledes ud for den 35-årige tenor.

(Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Mathias Løvgreen Bojesen)

I efteråret stod Rasmus Jupin en dag og skiftede ble på et af børnene i den daginstitution, han var ansat i. Men så ringede hans telefon.

Det var operaagent Jonas Fosdal, der ringede. Han spurgte: 'Synger du stadig?'

Nej, det gjorde Rasmus Jupin jo ikke så meget længere. Han skiftede bleer og passede de små i institutionen i det nyttejob, han havde været nødt til at tage.

Herfra tog tingene pludselig fart.

Men vi skal næsten 30 år tilbage i tiden for at begynde historien om Rasmus Jupin, som du i denne tid kan se og høre i rollen som Canio i CPH Opera Festivals pop up opsætning af operaen 'Bajadser'.

For allerede da Rasmus Jupin var otte år og gik i anden klasse, sagde hans musiklærer til ham, at han havde en god stemme. Han lærte siden at spille klassisk guitar, og som 17-årig fandt han ud af, at den store stemme skulle bruges på opera.

- Men helt siden jeg i 1990 så den italienske tenor Paverotti synge til afslutningen af fodbold-VM, så vidste jeg bare, at den vej ville jeg også, forklarer han.

Gode år på konservatoriet

Rasmus Jupin blev uddannet operasanger på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2008, og han blev spået en stor karriere.

- Jeg havde nogle gode år på konservatoriet. Jeg havde den gode gamle tenor, der også har sunget på Det Kongelige Teater,Tonny Landy, som lærer og mentor, og det var jeg glad for. Alle sagde til mig, at selvfølgelig kom jeg ind på Operaakademiet, som er en overbygning til konservatoriet. Så jeg søgte ind.

Hele to gange forsøgte Rasmus Jupin, uden at missionen lykkedes. Kun seks om året bliver optaget. Første gang han søgte, nåede han at blive blandt de ti ud af 80 ansøgere, der nåede til sidste runde. Men den gik ikke. Han fik efterfølgende at vide, at han sang ’for tungt og for bredt’.

Så Rasmus gik i øvelokalet for at blive den lidt lettere tenor til næste års optagelse. Men året efter røg han ud allerede efter første runde af optagelsesproceduren.

Følte sig dømt ude

Og så var det, at der var noget, der gik i stykker indeni den unge Rasmus.

- Det var noget af en mavepuster. Hele mit liv har alle sagt til mig, at jeg ville få en stor karriere – og pludselig blev jeg dømt ude på den her led. Jeg følte mig bortvist.

Sideløbende gik forholdet til en daværende kæreste også i opløsning. Der var turbulens på alle planer. Drømmene gik i opløsning. Tilbage var der kun tomhed.

- Jeg fik en depression, og jeg fik ordineret antidepressiv medicin i en periode. Det tog jeg i to år for at komme på ret køl, hvorefter jeg blev trappet ud igen.

- Så kom jeg på kontanthjælp, og efter en periode skulle jeg, som man jo skal i den situation, i såkaldt nyttejob. Jeg kom til at arbejde i en børnehave. Det var sådan set fint nok, der var nogle fine kolleger og dejlige børn, men det var jo ikke det, jeg havde drømt om hele mit liv.

Ville ikke kaldes sanger længere

Til familien sagde han, at de skulle holde op med at kalde ham sanger og musiker. Det gjorde simpelthen for ondt at blive mindet om den drøm, der tilsyneladende ikke skulle gå i opfyldelse alligevel.

- Jeg var jo gået ud af 2. g for at gå på konservatoriet, så jeg havde jo heller ikke noget at falde tilbage på, jeg troede jo dengang, at jeg skulle leve af at synge. Mens jeg arbejdede i børnehaven, begyndte jeg at indstille mig på at uddanne mig til lærer og gå den vej i stedet. Men fordi jeg ikke havde studentereksamen, vidste jeg, at det også ville tage lang tid at gå den vej.

Set i bakspejlet er Rasmus Jupin ked af, at han som ganske ung satsede alt på et bræt og ikke gjorde gymnasiet færdig. Fordi det var så svært at stå der med alle drømmene – men at omstændigheder gjorde, at han ikke kunne få lov til at gå den vej.

Som Rasmus Jupin forklarer, så er den branche, han valgte på grund af sin helt ekstraordinære tenorstemme med den italienske klang, en der kræver en hel del hår på brystet.

- Det er jo en branche med mange subjektive meninger. Derfor vil der altid være forskellige meninger om ens formåen.

Hold ud - stå fast ved din drøm

I dag ærgrer det Rasmus Jupin, at han ikke stod mere fast dengang.

- Jeg er ked af, at det skulle få lov til at slå mig ud, og mit råd til andre unge, der går med drømmen om at blive – ja, det kan være alt fra operasanger til stor advokat – er: Hold ud og stå fast ved din drøm, siger han i dag.

Det er selvfølgelig Rasmus Jupins stemme og talent, der er årsag til, at han alligevel igen havnede på en operascene. Han havde nemlig selv lagt nogle videoer på Youtube for en del år siden. Og det hørte operaagenten Jonas Fosdal tilfældigt, hvorefter han greb sin telefon og ringede til den daværende pædagogmedhjælper.

  • Rasmus underholder med både sang og guitarspil på kollegiet i sin studietid. (© privat)
  • Allerede som tre-årig kunne Rasmus synge meget højt. Her til sin tre års fødselsdag. (© privat)
  • Rasmus Jupin til masterclass i 2006 - her synger han sammen med den svenske sopran Helena Döse. (© privat)
1 / 3

- Jeg er så taknemmelig for, at det skete, og i dag føler jeg, at alle de ting, jeg har været igennem – depression og de hårde år med modgang – er noget jeg kan bruge aktivt i mine roller i dag. Jeg er blevet bedre til at sætte mig ind i andre menneskers følelsesregister. Opera er jo noget med de helt store følelser, og jeg kan fx i dag langt bedre sætte mig ind i en rolle, der skal rumme menneskelig opløsning – fordi jeg kender til de følelser. Jeg har selv været der.

Det har gjort mig stærkere

Han føler, at modgangen har fået ham i gang med at arbejde med sig selv på en helt ny måde, der i dag giver ham en større styrke og mere selvtillid, når han står på scenen.

- På en eller anden måde, så føler jeg mig i dag taknemmelig for at have oplevet både modgang og depression, fordi jeg føler, det har gjort mig stærkere som menneske. Og jeg er dybt taknemmelig over, at jeg i dag får lov til at udleve min drøm.

Rasmus Jupin er 35 år i dag, og som han siger, så var det på høje tid, han kom i gang igen. Han modtager undervisning i Tyskland med henblik på at holde stemmen sund og rask. Det gør de fleste professionelle sangere, fordi det er så fysisk krævende at synge opera.

Så børnehaven er for længst skiftet ud med en række koncerter i efterårets løb, og næste år skal han synge opera på Hedeland.

- For kort tid siden sagde jeg til min familie, at de skulle stoppe med at kalde mig sanger – i dag har jeg masser at se til. Det føles skønt.

Du kan høre interview med Rasmus Jupin fra Aftenshowet herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk