Derfor er det så svært at tale om selvmord

Brugerne på dr.dk brød tabuet om selvmord. I en debat på dr.dk delte de deres erfaringer om det svære emne med blandt andre 18-årige Mette fra DR3-programmet 'Tæt på selvmord'.

Livslinien hjælper hver dag kriseramte og deres pårørende via chat og telefonsamtaler. Billedet her er fra dokumentaren 'Livslinien' fra DR3 Dok. (Foto: DR3 © DR3)

Når de fleste af os har haft selvmord inde på livet på den ene eller anden måde - hvorfor er det så så svært at tale om det?

Det var temaet på dr.dk's debat mandag aften, og tabuet blev diskuteret i forlængelse af dokumentarserien 'Tæt på selvmord' på DR3.

I debatpanelet sad blandt andre Mette på 18, som medvirker i programmet.

- Jeg synes, det er svært at tale om selvmord, fordi man er bange for folks reaktion, skrev hun.

Det er to år siden, at hun sidst forsøgte at begå selvmord. I dag vil hun gerne tale om sine selvmordstanker og -forsøg:

- Jeg har oplevet folk, der har tøvet med at få mig ud til foredrag, fordi de var af den overbevisning, at det kunne få nogen til at få det værre. Det er en helt forkert indstilling. Tværtimod hjælper det at tale om det, forklarede hun og bakkede andre op, som var åbne om deres svære tid.

-..jeg synes, at du er rigtig sej, og du skal vide, at jeg hepper på dig! :-), skrev Mette til en bruger på dr.dk.

'Et af vor tids største tabuer'

En mandlig deltager i debatten takkede andre for at fortælle om deres oplevelser.

- Det er måske et af vores tids største tabuer - jeg har aldrig følt mig så 'forkert' og isoleret (på trods af stor social omgangskreds), som da jeg gik alene med selvmordstanker, skrev brugeren Steffen.

- Det er virkelig fucked (forfærdeligt, red.), når de tanker får lov at formere sig og får 'den nemme udvej' til at virke som den bedste og mest energifyldte idé, man har fået i lang tid.

En kvindelig deltager i debatten bakkede ham op:

- Det er svært som selvmordstruet at åbne op for disse "unormale" tanker, fordi man er bange for ikke at blive forstået, bange for at der ikke er nogen som kan hjælpe, bange for at blive udstødt, skrev hun.

Ramt af angst: 'Du er ikke en byrde'

Når man kæmper med eksempelvis angst eller depression, kan man let komme til at tro, at man er en belastning, forklarer brugeren Michelle.

Hun var blandt andet bange for, at hendes kæreste ville tage det personligt.

- Selv om det føles som om, man faktisk skåner verden, så har det lige stik modsat effekt. Og dette tror jeg, personligt, er en stor faktor i, hvorfor emnet har sådan en stor stilhed, skrev hun i debatten.

- Men netop derfor er det så meget vigtigere, som selvmords truende, at tage imod den udstrakte hånd (vær det en læge, kollega, ven, familie..). Du er IKKE en byrde, og du er IKKE alene, og folk er mere forstående, end man lige regner med! Det er et stort skridt, som kræver meget mod, at åbne sit indre, når alt følelse ligegyldigt - men så kan man altid vende den om og sige, hvad har du så at miste? Så kig efter den udstrakte hånd, for den er der!

Hvad ville der ske?

Ifølge Livsliniens rådgiver Nikolai Köster er det at tale om selvmordstanker netop vejen til at lette presset og finde ud af, at situationen ikke er så håbløs, som krisen ellers lader én tro.

- Jeg oplever, at det nogen gange kan være en ond cirkel, hvor folk ikke tør spørge af frygt for at blive afvist, og at de pårørende derfor ikke kan hjælpe, fordi de ikke kender til forholdene, skrev Nikolai Köster.

- Noget af det, vi ofte spørger vores brugere om, på Livslinien, er derfor: "Hvad tror du, der ville ske, hvis du fortalte ham/hende om dine tanker?".

Alle kan komme derud

Psykolog og leder af Enhed for Selvmordsforebyggelse på Aalborg Universitetshospital Jan-Henrik Winsløv genkender den håbløshed, som selvmordstruede har behov for at dele.

- Selvmordstruede er ofte i en situation, hvor de føler, at de har prøvet at klare situationen på alle måder. De føler sig fastlåste og har svært ved at se, hvordan andre kan hjælpe dem, siger psykologen.

- Men når alt kommer til alt, så kan alle komme derud. Det handler om, hvilke livsforhold man står i, og de belastninger, man møder.

Jan-Henrik Winsløv har især arbejdet med pårørende, og han minder både dem og mennesker med selvmordstanker om, at der er håb.

- Det vigtige er at anerkende, hvad der gør, at man kan have det så slemt, at man kan få de her tanker, siger psykologen.

- Der er en masse, der bliver hjulpet hvert år.

Du kan se første afsnit af serien 'Tæt på selvmord' lige her. Næste afsnit bliver sendt på mandag klokken 21.30 på DR3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter