Det behøver ikke være svært at tale om krig og død

Krig kan være et tabu for soldater og deres pårørende, men det er der ingen grund til.

(Foto: © Type 2, Koncern TV)

I aftes viste DR3 det første afsnit af dokumentarserien 'Min krig', hvor man kan se danske soldaters egne optagelser af krigen i Afghanistan.

For nogle soldater kan det svært at forklare familie og venner, hvordan det egentlig er at være i krig. Og for nogle pårørende det måske blevet et tabu, som man ikke tør spørge detaljeret ind til.

Men det behøver faktisk slet ikke være så svært at tale åbent om voldsomme krigsoplevelser. Det mener psykolog Vibeke Schmidt, der er chef for Militærpsykologisk Afdeling på Veterancentret.

Det skader ikke at spørge om krig

- Almindeligvis er det ikke anderledes at tale med soldater om krig end at tale med andre mennesker om voldsomme begivenheder. Det er tit blot vores egne forbehold og utilpashed, som stopper os, siger Vibeke Schmidt.

Er du ven eller pårørende til en tidligere udsendt soldat, så kan DR3-programmet måske være en god anledning til at spørge soldaten om krigen.

- Der kan ikke ske noget ved at spørge soldater om krigsoplevelserne. Det viser bare, at man interesserer for andre mennesker, siger Vibeke Schmidt.

Du skal have tid og lyst til at lytte

Inden man som ven eller pårørende spørger ind til krigen, så skal man gøre sig klart om, man overhovedet har lyst til at høre om det.

- Hvis man spørger, så skal man kunne holde ud at lytte til de muligvis voldsomme oplevelser. Og være klar på, at det kan blive følelsesladet for soldaten at tale om, siger Vibeke Schmidt.

Endelig skal man selvfølgelig respektere, hvis soldaten ikke ønsker at fortælle om sine oplevelser.

- Men min oplevelser er, at de fleste soldater faktisk gerne vil fortælle om krig, hvis de bliver spurgt med en oprigtig interesse, siger Vibeke Schmidt.