Det er så tungt at bære nag: Giv tilgivelsen en chance

Find tilgivelse for livets små og store dramaer inden i dig selv, for så bliver livet lettere, og du bliver mere fri.

Tilgiv for din egen skyld. Ikke for at hjælpe eller glæde den, du er vred på, pointerer Ulla Hinge Thomsen i sin nye bog om tilgivelse. (© ColourBox)

Kunne du tilgive en mand, der gik fra dig efter otte års samliv, mens du ventede jeres fælles barn? Og kunne du tilgive ham så meget, at han efterfølgende kunne blive både jeres søns far og din bedste ven?

- Jeg tror simpelthen ikke, at jeg ville kunne gøre det, men historien både provokerer og pirrer mig, siger forfatter Ulla Hinge Thomsen, som fortæller historien om Anne, hendes søn Carl og Carls far i en ny bog om tilgivelse.

- Provokeret, fordi jeg ikke selv ville kunne gøre det samme. Pirret, fordi jeg tænkte, at jeg kan lære noget af hende.

Mere fri og lykkelig af at tilgive

Ulla Hinge Thomsen indsamlede ud over Annes historie om at blive forladt midt i graviditeten også historier om at tilgive forældre, som havde forpestet deres datters barndom med alkoholmisbrug og vold, om at tilgive sin kone for at skride med en anden mand og flere andre store dramaer.

Dramaer, hvor det at tilgive og give slip har givet frihed og fred til dem, der har formået at tilgive det måske utilgivelige.

- Mit budskab med bogen er, at man bliver mere fri og måske endda mere lykkelig af at tilgive.

Lettere at sige pyt i det små

Ulla Hinge Thomsens eget liv har også budt på dramaer og voldsomme følelser, men ikke nogle, der var helt af samme kaliber. Hun beskriver sig selv om en moderat nag-bærer – der kan have svært ved at give slip på de dagligdags skuffelser, der møder hende i livet.

- Jeg gør mig selv meget umage i relationer for at være fx en god veninde eller kæreste. Så hvis jeg oplever, at andre ikke gør sig umage, så kan jeg have svært ved at slippe det.

- Og efter jeg har arbejdet med bogen, er jeg kommet frem til, at hvis man lærer at forstå tilgivelsen i livets store udfordringer, kan man også blive bedre til at sige pyt, når det kommer til de små problemer som fornærmelser i trafikken eller sure kolleger.

Vreden skal have plads

Pointen i bogen er, at hvis du ikke kan tilgive, så går det mest ud over dig selv, pointerer Ulla Hinge Thomsen.

- Hvis vi går og holder fast i vreden, tynger det kun os selv, men måske ikke den, som vi er vrede på.

Og vrede er ifølge Ulla Hinge Thomsen lidt af et nøgleord, når det kommer til tilgivelse. For i sin søgen efter nøglen til tilgivelse gik hun på jagt hos flere af dem, der må siges at være en form for eksperter i det: En præst, en psykolog og en hjerneforsker blandt andre.

Og her lærte hun blandt flere andre ting, at vejen til tilgivelse går gennem en erkendelse af den urimelighed, der er overgået dig, og dermed en vrede.

- Det gik op for mig, at det er vigtigt at føle følelsen, vrede, og se dét i øjnene, som er sket. Først derefter kan man måske nå til tilgivelsen.

- Og så er det egentlig ligegyldigt, om den, der har såret os, siger undskyld eller ej. Og det kræver heller ikke, at man fortsætter relationen til den person. Tilgivelse handler om, at du selv får ro indeni af at tilgive.

Syv bump på vejen mod tilgivelse

  • Du er bange for at tabe ansigt: Vil andre tænke, at du er svag, når du tilgiver den, der har krænket dig?

  • Du er bange for at blive såret igen: Hvis du tilgiver denne gang, vil andre så blive ved med at trampe rundt på dig?

  • Du bliver ved med at ønske, at det ikke var sket: Nogle gange har vi så svært ved at se i øjnene, at vi er blevet krænket, at det står i vejen for, at vi kan tilgive

  • Du er bange for, at uretfærdigheden bliver glemt: Hvis vi tilgiver, betyder det så, at vi glemmer, at vi blev udsat for en uretfærdighed?

  • Du ved ikke, hvem du er uden vreden: Mennesker, der bygger hele deres identitet op omkring en dårlig barndom eller en svigefuld kæreste kan have svært ved at overskue, at de selv har ansvaret for deres eget liv uden den identitet

  • Du har rettet vreden mod den forkerte: Nogle gange kommer man til at rette vreden mod en person, som den man er vred på, minder én om. Hvis du fx er vred på din mand over, at han ikke kommer hjem fra de våde fester i tide, kan det handle om minderne om din egen alkoholiserede far.

  • Du kan ikke tilgive dig selv: At tilgive sig selv er svært og kræver måske hjælp fra en makker. Hvis du har høje krav til dig selv, kommer du let til at stille høje krav til andre. Og så kan det være svært at tilgive dem for deres fejl.

FacebookTwitter