Det er svært at sige til andre, at man ikke ønsker at få børn

Hvorfor er det tabu at vælge børn fra, eller at sige det højt, hvis man synes, at moderrollen er svær? Fordi vi udfordres på vores billede af virkeligheden, forklarer familiepsykolog.

Børn er i dag blevet et idylliseret projekt. Derfor kan det virke hårdt, når nogle vælger børn helt fra, forklarer familiepsykolog Ulla Dyrløv. (© Gettyimages)

Sanne Hansen fylder snart 50 år, hun er en selvstændig kvinde på alle måder – hun er tidligere pædagog, men har i dag sin egen bogholdervirksomhed. Og så har hun valgt børn helt fra:

- Folk reagerer typisk ved at synes, det er synd for mig. De mener, jeg går glip af noget. Bagefter så undrer de sig. Derfor vælger jeg nogle gange at sige til folk, at jeg ikke kan få børn. Det er nemmere, fortæller Sanne Hansen til P1 Morgen, der i denne uge sætter fokus på tabuer.

Når Sanne Hansen siger til folk, at hun ikke kan få børn, så bakker de helt ud, og så synes de pludselig, det er synd for hende.

Bliver sat i bås af andre

Men hvorfor vælger man som kvinde, som stadig flere danske kvinder ifølge programmet gør, et liv helt uden børn?

- Dengang mine veninder valgte at få børn, der trak det ikke rigtigt i mig. Jeg syntes heller ikke, at jeg var god nok til det – jeg turde ikke. Mine egne reference-rammer til dét at være forældre var ikke gode, så jeg mente ikke, at jeg ville være i stand til at gøre det godt nok.

Sanne Hansen har mange gange mødt undren, når hun har fortalt folk om det børnefrie valg.

- Jeg bliver ked af, at folk sætter mig i en bås. Folk synes, det er underligt, og at det ikke er helt normalt, siger Sanne Hansen, der savner mere forståelse fra omverdenen:

- Hvis bare man kunne få vendt den her diskussion til, at børn er et tilvalg. Men lige nu ligger det dybt i vores kultur og samfund, at jamen selvfølgelig skal man da have børn! Det ville være så meget nemmere, hvis det var okay, at man kunne vælge børn som tilvalg i stedet for at skulle forsvare, at man har valgt det fra.

Svært at være mor

Jeanett Drevsfeldt er fuldtidsblogger, hun elsker sin tre-årige datter, men hun er ikke helt vild med moderrollen. Hun synes faktisk godt, det kan være svært. Og det skrev hun for nylig et blog-indlæg om.

- Jeg føler mig ikke helt tilpas i rollen som mor. Det er ikke sådan noget med, at jeg synes, det er træls at skifte ble, eller at jeg ikke sover om natten. Det er ikke de praktiske ting, det handler om, men mere de følelsesmæssige. Det ligger bare ikke til mig, forklarer hun til P1 Morgen.

- Det er som om, der ligger en forventning om, at man som kvinde bare skal elske moderrollen. Men jeg synes, det er alle andres forventning til dét at være mor, som jeg ikke synes passer til mig. Jeg passer ligesom ikke ind i den kasse.

Blandet andet skriver Jeanett Drevsfeldt på sin blog, at hun ikke føler, hun er blevet specielt meget lykkeligere, efter hun er blevet mor.

- Jeg fik faktisk mange positive tilkendegivelser fra andre kvinder, der følte præcis som mig, men som bare ikke tør sige det, fordi de føler sig forkert, og at må være dem, der der er noget galt med. Det siger mig noget om, at det er tabu, når man ikke tør tale højt om den slags følelser.

Den rene familie-idyl

Men hvorfor der det, at det er så svært at sige det højt – hvis man for eksempel vælger børn helt fra, eller hvis man formaster sig til at sige, at man ikke er helt vild med dét at være mor?

- Jeg tror, at en af grundene er, at børn i dag er blevet et idylliseret projekt. Derfor kan dét at fravælge dem, komme til at virke som om man er kold og kynisk. En anden grund kan være, at det i det hele taget er svært at gøre noget, der er anderledes. Det forstyrrer folks virkelighed, forklarer familiepsykolog Ulla Dyrløv til P1 Morgen.

Hun supplerer, at i dag er det nærmest blevet et ophøjet projekt at få børn, og det gør det sværere for nogle at vælge noget helt andet.

- Noget af det, der gør det svært at vælge noget andet, er blandt andet de sociale medier, hvor vi er meget gode til at flashe alle de positive ting ved at have børn. Derfor går mange nok rundt i den tro, at alle andre har det meget bedre, end de måske i virkeligheden har.

- Men dét, at nogle taler om, at det kan være svært at have børn, og at der er nogle, der vælger det helt fra, tvinger os til at forholde os til det.

Kræver mere tid af os

Ulla Dyrløv mener, at vi mennesker i dag mangler tid til at sætte os ind i og lære at håndtere det, der er svært. Som fx at forholde sig til andres anderledes valg.

- Det er lidt som når folk fx siger til en anden – hvordan har du det? Så er forventningen, at vedkommende siger – jeg har det godt. Hvis svaret til gengæld er – jeg har det faktisk ikke særligt godt! Så kræver det jo noget mere, man skal pludselig til at forholde sig anderledes til den anden, og det er mere, end man sådan lige havde tid til.

- Men jeg synes, det er dejligt, når nogen tør stå frem og sige tingene, som de synes – det er også med til at nedbryde tabuer.

Facebook
Twitter