Drop skænderierne og lev længere

Hvis du ofte skændes med din partner eller dine børn, kan det ligefrem forkorte dit liv.

(© Colourbox)

Skændes du ofte med din partner, dine børn eller dine nærmeste venner, så er du måske i risikozonen for at dø tidligt, viser et nyt studie.

Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet har undersøgt, hvordan konflikter, bekymringer og krav påvirker midaldrendes dødelighed.

- Det er velkendt, at sociale relationer har stor betydning for et sundt og godt liv. Vi har nu vist, at hvis du ofte skændes med din partner, børn, venner eller naboer, fordobler du risikoen for at dø tidligt, siger lektor Rikke Lund fra Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Værst for mænd og arbejdsløse

Undersøgelsen viser også, at mænd er særligt sårbare over for bekymringer og krav skabt af enten deres partner eller børn. Og arbejdsløshed forstærker de negative tendenser.

Forklaringen på mænds øgede dødelighed kan være, at de reagerer på den type stressfaktorer ved at få et forhøjet indhold af kortisol i blodet, som kan give negative effekter på deres helbredstilstand.

- En af løsningerne på den øgede dødelighed kan være, at folk lærer at håndtere konflikter, både i forhold til deres partner og familier, men også i lokalsamfundene, forklarer Rikke Lund.

I undersøgelsen er 9.875 mænd og kvinder i alderen 36-52 år blevet interviewet om deres sociale relationer i hverdagen. I gruppen af personer, som siger, at de altid eller ofte har konflikter med partnere døde 8 procent i løbet af undersøgelsesperioden. Tallet er kun 3 procent i gruppen, der sjældent eller aldrig har konflikter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk