Du beder selv om at være brokke-central

Er det altid dig, der skal lægge øre - og skulder - til alle andres brok. Så vend blikket indad - inviterer du selv til, at man kan læsse af på dig?

Skal du altid lægge øre til venindens brok over ægtemanden, søsterens dårlige morgen, moderens ømme tå, kollegaens konstante kvababbelse over chefen og så videre og så videre og så videre? Så prøv at vende blikket indad - inviterer du selv til, at man kan læsse af på dig?

Det kan virke som om, at nogle mennesker bare er skabt til altid at rumme alle andre menneskers problemer og udfordringer, mens andre mennesker er skabt til altid at skulle rummes, der er bare altid noget i vejen. Men hvad skyldes det?

- Nogle mennesker udstråler åbenhed og empati, og dem vil det være mere intuitivt at fortælle ting til. Men folk, som ender i rollen som den, der altid skal rumme andre, har ofte en meget høj grad af ansvarsfølelse og har ofte meget svært ved at sige fra, fortæller psykolog Vibeke Lunding-Gregersen.

- Det er ikke det samme som at sige, at de andre er fuldstændig uansvarlige og misbruger ens ansvarlighed. For dem, der altid rummer, kan der være rigtig meget på spil i forhold til ikke at kunne sige fra.

Og det er en ond spiral, man vikler sig selv ind i, tilføjer hun. For hvis man først har lagt ud med at være den, der kan rumme alle de andres problemer, så bliver man lynhurtigt nummer 1 på listen over folk, som de kommer til, næste gang der er noget i vejen. Og så bliver det ved.

Øv dig i pæne afbrydelser

Men fortvivl ikke. Der er gode muligheder for at ændre på tingenes tilstand.

- Man bliver nødt til at øve sig i pæne afbrydelser. Det kan være noget med at have fem faste fraser, som man kan hive frem, når man har brug for det. Fx: "Jeg kan godt høre, at du har rigtig meget brug for at fortælle om det der lige nu, men jeg sidder faktisk lige midt i noget, som jeg er nødt til at blive færdig med." Den slags kan man have liggende på rygraden, råder hendes kollega i psykologklinikken Mindwork, Henrik Tingleff.

- Og man bliver nødt til at være lidt brutal nogle gange, selv om folk er gået i gang med deres historie, og så må man prøve igen: "Jeg bliver nødt til at stoppe dig, for jeg er et andet sted lige nu, og der er noget, jeg bliver nødt til at få lavet færdigt".

Det er nemlig ikke gratis at lægge øre og skulder til, hver eneste gang en person i vores omgangskreds har brug for at græde ud over stort og småt.

- Vi tror, det er omkostningsfrit bare at åbne sluserne og tage imod, men det er det ikke. Det koster dig tid, det koster dig ressourcer, det koster energi. Og så kan man blive nødt til at skuffe nogle mennesker nogle gange. Bare man gør det på en ordentlig måde, siger Henrik Tingleff.

- Det handler om at give nogle klare meldinger og få sagt til kollegaen, veninden, søsteren, moderen, at "det handler ikke om, at jeg ikke er din ven. Jeg har bare ikke tid til at tage den snak med dig nu". Det er ikke nødvendigvis en afvisning, tilføjer Vibeke Lunding-Gregersen.

Ikke alt er en nødssituation

Og så handler det også om at skelne mellem fx alvorlig sygdom og en dårlig morgen.

- Man kan let komme til at reagere som om, at alt er en nødssituation, og så bliver det en nødssituation. Vi kan glemme den der differentiering og behandle det hele ens. Og hvis man gang på gang skal igennem brok over den dumme ægtemand, den dumme chef, den dumme morgen og så videre, så sidder det én langt op i halsen, når hun så også kommer og siger, at hun har en alvorlig sygdom eller skal skilles og virkelig har brug for hjælp. Så det skal reguleres inden, det kommer så vidt.

De gode råd:

- Tænk over 4-5 gode måder at sige fra på, som du kan have på rygraden og hive frem efter behov.

- Kom med en helt klar udmelding. Hvis du væver rundt i undskyldninger og bortforklaringer, bliver det uklart for modtageren, hvad du egentlig mener, og om der mon ligger skjulte motiver bag din afvisning.

- Sørg for at skelne mellem små hverdags-skærmydsler og store livskriser.

- Sig fra i tide, mens det er de små ting, du ikke orker at høre på. Så kan du bedre klare det, den dag hvor det er store ting som sygdom og skilsmisse, du skal lægge øren til.

Facebook
Twitter