Du er ikke alene: Fortæl om din ensomhed

Anders, Signe, Allan og Anja fortæller om deres oplevelser med ensomhed. Hjælp andre ved også at dele dine.

Hvornår har du sidst følt dig anderledes og udenfor? Ifølge Psykiatrifonden er ensomhed en menneskelig følelse på linje med vrede, og i videoen her fortæller Anders Lund Madsen, Signe Olsen, Anja Fonseca og Allan Black, hvad de stiller op med den.

- Man er jo nødt til på én eller anden måde at stikke hånden ind i livet igen, siger Anders Lund Madsen, der selv været ensom i barndommen og ungdommen.

Fortæl om din ensomhed, lyder rådet fra vejrværten Anja Fonseca.

- Det kræver, at man bare får det dér lille mod til at række ud, for så vil de fleste jo opdage, at der er masser af mennesker, som gerne vil lytte. Og hjælpe, siger Anja Fonseca, der har skrevet en bog om sin spiseforstyrrelse.

- Det var så pinligt, at jeg havde den her svaghed. At der var nogle ting, jeg ikke kunne finde ud af, forklarer hun.

Dine råd kan hjælpe

Ensomhed kan påvirke dit helbred. En undersøgelse fra Statens Institut fra Folkesundhed viste i 2010, at mellem 1.000-1.500 dødsfald årligt er relaterede til svage sociale relationer.

Følelsen af ensomhed er ikke et spørgsmål om, hvor mange venner man har.

- Ensomhed opstår, hvis der er sider af os selv, som vi er alene med, siger Ditte Charles, der er psykolog i Psykiatrifonden.

- For mange bunder ensomhed i en følelse af at være anderledes eller forkert. Og hvis nogen ser på én som ensom, så kan det være med til at skabe en større følelse af at være anderledes.

Derfor råder hun til, at vi lige som Anders, Signe, Allan og Anja er åbne om, at ensomhed er noget, som alle mennesker kender til i større eller mindre grad. Dine oplevelser og råd til at komme videre kan hjælpe andre.

Hvornår har du sidst følt dig ensom? Hvornår har du følt dig mest ensom?

Del dine erfaringer i kommentarfeltet.Flere end 200.000 danskere føler sig ensomme. Men på trods af, at rigtig mange kender følelsen af at være ufrivilligt alene, er det noget, vi sjældent taler om. Den tavshed vil DR være med til at bryde og sætter fra uge 17 fokus på ensomhed med indsatsen ’En som mig’. Følg med på radio, tv og her på dr.dk.