“Du kender mig, jeg er jo dårlig til alt ...”

Har du en ven, en søster eller mor, der uafladeligt taler sig selv ned? Så har han eller hun muligvis dårligt selvværd. Og du kan hjælpe – hvis den anden vil have hjælp!

Du kan anerkende din ven for at øve sig i at tale pænt om sig selv, siger psykoterapeut. (Foto: colourbox.com © Colourbox.com)

“Jeg er jo så dårlig til at lave mad”. “Undskyld, her roder – jeg har bare ikke styr på noget”. “Du kender mig, jeg kommer sikkert til at kikse totalt.”

Kender du skurren? Nogle mennesker taler så dårligt om sig selv, at det faktisk kan være lidt anstrengende at høre på.

- Hvis du hører din ven gentage negative konklusioner om sig selv, kan du øve dig i at få øje på andre små strejf af alternative fortællinger – noget, den anden selv synes, han eller hun er god til, siger psykoterapeut Iben Sandah. - Tænk dig som en opdagelsesrejsende, som ikke ved, hvor rejsen ender. Grib strejfet af noget positivt, og italesæt dette. “Ja, det er jo lige dig at være så omsorgsfuld” eller lignende, siger hun.

Giv plads til de positive historier

Måske får det positive ikke plads med det samme, men du kan hive det frem en anden gang, når det negative kører af sporet.

– Jo flere gange du gør det, desto flere alternative historier begynder der at titte frem, siger Iben Sandahl.

Måske er du ikke bare irriteret, men faktisk oprigtigt bekymret over, at et dejligt menneske tilsyneladende ser ned på sig selv. Det kan du godt gribe fat i – forsigtigt.

Sådan gør du:

 1. 1

  Spørg dig selv, hvorfor du bliver ‘ramt’ af den andens selvudslettelse. Er det oprigtig bekymring, eller bliver du provokeret af den andens måde at være på? Tænk også over, om du har overskud til at hjælpe, og hvordan du i givet fald kan stå til rådighed.

 2. 2

  Undersøg, om der reelt er et problem. Spørg diskret ind til, om den pågældende person selv oplever noget som problematisk. Det er vigtigt ikke at pådutte andre dine egne normer. Måske er det bare en måde at kommunikere på og stikker egentlig ikke dybere den det.

 3. 3

  Hvis der reelt findes et problem, som personen er hæmmet af, så stil dig til rådighed, og fortæl, at du har tænkt over, at han/hun altid omtaler sig selv på en bestemt måde. Om det er noget, som han/hun har tænkt over, for du tænker, at der er så mange andre dejlige ting at fortælle? Vær oprigtig interesseret og tro ikke, at du sidder med sandheden.

 4. 4

  Træk gerne gamle historier frem, hvor vennen gjorde noget, som bidrog til noget af værdi for dig. Vær så konkret som muligt. Kæd så mange historier sammen som muligt, da dette kan hjælpe til at tykne et alternativt positivt plot.

 5. 5

  Husk at anerkende din ven (eller dit familiemedlem) for at øve sig i at blive bedre til at tale pænt om sig selv. Udgangspunktet er jo, at vi holder af hinanden og vil hinanden det bedste.

Facebook
Twitter