Efter 20 år uden kontakt: Katrine ledte efter sin mor - og fandt tre søstre

Gamle breve ledte Katrine Koust på sporet af sin biologiske mor i Sri Lanka. Hun endte med at få en helt ny familie, som hun knuselskede fra første øjeblik.

- Jeg er så ked af det, siger Katrines biologiske mor grædende på engelsk, da mor og datter for første gang i næsten tre årtier omfavner hinanden. Se eller gense Katrines møde med sin mor og søskende ved at klikke play.

Katrine Koust har altid vidst, at hun er adopteret.

Hun er vokset op i Odense, mørkere i huden end sine adoptivforældre, Jytte og Curt, og de fleste andre børn.

Billedet af Katrines biologiske mor stod på værelset, da hun var lille, og hendes forældre har altid gjort en dyd ud af at fortælle hende, hvor hun kommer fra. Men selvom Katrine har haft breve fra og billeder af moren, er der noget, der har manglet.

Katrine er født i Sri Lanka og blev bortadopteret, da hun var 17 måneder gammel. I en alder af 28, efter hun selv har fået to børn, satte hun sig for at finde sin biologiske mor i DR-programmet 'Sporløs'.

- Da jeg blev gravid, havde jeg nærmest samme alder som min mor, da hun ventede mig. Jeg begyndte at få en masse følelser i forhold til det at være gravid og sætte et barn i verden. Der gik det op for mig, hvor hårdt det må være at bortadoptere sådan en lille størrelse, uanset hvad der ligger til grund, fortæller Katrine.

Særligt for Sri Lanka er, at adoptivforældre i mange tilfælde rent faktisk møder den biologiske mor ved adoptionen, og Katrines adoption var ingen undtagelse. Hendes danske mor, Jytte, fortæller:

- Da Katrines mor stod på børnehjemmet i det mørke Sri Lanka en nat, tænkte jeg, at jeg aldrig havde set noget så smukt. Hun var fantastisk smuk med sit lange sorte hår og hvide silkekjole.

Breve fra Sri Lanka: Jeg græder hele tiden

Udover det personlige møde skrev Katrines biologiske mor også flere breve til Jytte og Curt - helt indtil Katrine fyldte syv år.

Tyve år senere blev brevene et vigtigt spor i jagten på Katrines biologiske mor. De er alle sendt fra forskellige adresser, blandt andet i byerne Kandy, Kottoramulla og Kakkapaliyo.

I brevene står der, at Katrines far ikke ville have noget med hende at gøre og smed moren ud, hvorefter hun flyttede fra sted til sted, indtil hun til sidst blev taget ind i et kristent samfund.

I brevene giver Katrines biologiske mor også udtryk for, hvor meget hun savner hende.

- Jeg er meget trist.

- Jeg græder hele tiden.

- Please, kom til Sri Lanka.

- Jeg håber, jeg kan se min datter igen.

Katrine Koust har haft en god opvækst i Danmark med sine danske forældre. Men en række håndskrevne breve fra hendes biologiske mor, fik hende til at gå på jagt efter den kvinde, der fødte hende. Her er et af de breve, som blev sendt til Danmark fra Sri Lanka. (Foto: STV © dr)

Brevene har givet Katrine en større forståelse for, hvorfor hendes moren valgte opgive hende til adoption.

- Jeg har kunnet læse i brevene, at jeg har fyldt meget i hendes tanker. For mig var det meget vigtigt at fortælle hende, at jeg ikke havde dårlige eller negative tanker i forhold til hende og hendes beslutning, siger hun et halvt år efter rejsen til Sri Lanka.

Sri Lankas fattigdom gjorde indtryk

Jagten begyndte på det børnehjem i Kandy, hvor Katrine tilbragte de første måneder af sit liv, inden Kurt og Jytte gav hende et nyt hjem i Danmark.

Husene har skiftet numre, siden børnehjemmet lå der. Med lidt hjælp fandt 'Sporløs'-holdet frem til stedet, men sporet endte blindt – børnehjemmet er i dag lavet om til en privatbolig.

Også det næste spor endte blindt. Manden, der var Katrines værge under adoptionen, er død, og hans enke fortæller, at forstanderen også er død. Jagten fortsatte, og adresserne på brevene førte Katrine og 'Sporløs'-holdet videre.

Landet i den sydlige del af Asien var indtil for syv år siden præget af borgerkrig og konflikten mellem De Tamilske Tigre og regeringen, der stod på i 26 år og kostede tusinder livet. Konflikten har sat sit præg - ejendomme har skiftet ejere eller er forladte, og mange steder har skiftet adresse.

Turen til Sri Lanka var Katrines første, og besøgene til de mange steder, hvor hendes mor boede, gjorde et stort indtryk, fortæller hun.

- Jeg kan specielt huske et forfærdeligt område, hvor der var hård fattigdom, i forhold til hvad jeg har set. Der var børn på gaden uden tøj på kroppen. Da jeg så det, tænkte jeg: "Åh nej, hvad er der blevet af hende? Hvad har hun levet i? Hvordan har hendes liv været?".

- Jeg fandt den sidste brik

Efter flere forsøg lykkedes det endelig at finde Katrines mor. Og det blev et følelsesladet øjeblik, som du kan se i toppen af artiklen.

- Jeg var bange for, om det ville være uvirkeligt og underligt, men det var rigtig stort. Jeg kunne se så meget af mig selv i hende og hendes person og væsen. Det var stort at se hende og kunne spejle sig i hende, husker Katrine.

Efter mødet med sin biologiske mor, er der flere ting, der er faldet på plads for den unge kvinde.

- Jeg kan mærke, at jeg fandt den sidste brik, og jeg fandt det, jeg havde brug for for at hele og støbe mit sind sammen igen. Jeg har fundet en ro i mig selv, jeg ikke tror, der kunne findes på andre måder.

Katrine fik en overraskelse: Har tre søstre

Genforeningen med moren efter mange års adskillelse var ikke den eneste store oplevelse. Rejsen har også givet Katrine, der i forvejen har en adoptivbror og to halvsøstre her i Danmark, tre søstre på henholdsvis 16, 14 og fire år.

- At der var tre piger, havde jeg slet ikke i min vildeste fantasi forestillet mig. De lignede mig på hvert deres stadie i min opvækst. Det er simpelthen så vanvittigt og stort, at man på et kort øjeblik kan knuselske nogen, man ikke kender, siger Katrine.

Katrine Kousts liv er ikke blot blevet beriget med en mor - hun har også fået tre søstre. (Foto: STV © dr)

Katrines mor har ikke selv råd til et sted at bo, og derfor bor hun hos sin onkel sammen med sine fire søstre. Til daglig sælger hun frugt og fisk på det lokale marked.

Katrine har i dag stadig kontakt til sin biologiske familie.

- Enten skriver vi eller ringer sammen. Det har min mor behov for, så hun kan høre min stemme og høre, hvordan jeg har det, siger hun.

- Det er også rart at følge med i, hvad der sker. Vi har sørget for, at de kunne flytte, så de har fået eget hus, og der er også sat noget undervisning i gang. Det er dejligt at være med på sidelinjen, og det kan jeg ikke slippe igen.

'SPORLØS'

  • 'Sporløs' er en af DR1's længstvarende succeser. Siden 1997 har omkring 150 mænd og kvinder - med programmets hjælp - fundet nogen, de ledte efter

  • 30-årige Ditte Haue, som seerne blandt andet kender fra 'Aftenshowet', er vært

  • Den nye sæson af 'Sporløs' bliver sendt mandage klokken 20 på DR1 og kan ses på DR TV her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter