Eksperter kritiserer hypnotisører for at tilbyde behandling af skizofreni

Der er ingen videnskabelige beviser for at det virker - alligevel tilbyder flere danske hypnotisører at behandle skizofreni med hypnose.

(© dr)

Mange hypnotisører skriver på deres hjemmesider, at hypnose ikke har nogen som helst effekt på skizofreni eller psykotiske lidelser.

Men det afholder ikke andre danske hypnotisører fra gerne at ville behandle skizofreni med hypnose mod betaling.

Sundhedsmagasinet har ringet til 22 danske hypnotisører, og 13 af dem tilbød at behandle skizonfreni med hypnose.

Hypnose kan forværre skizofreni

Det bekymrer eksperter, at så mange hypnotisører tilbyder at behandle personer med skizonfreni.

Maj Vinberg er psykiater ved Psykiatrisk Center København, og hun anbefaler patienter med skizofreni at holde sig langt væk fra hypnotisører.

- Jeg tænker, at du faktisk kan risikere, at der kommer tilbagefald, så folk bliver psykotiske igen. Og det er en alvorlig risiko at løbe, siger Maj Vinberg.

Hypnose kan hjælpe mod andre ting

Hun bliver bakket op af Bobby Zachariae, der er professor i psykologi på Aarhus Universitet.

- Det er vældig bekymrende, at man tilbyder at behandle folk med alvorlige psykiske lidelser, siger han.

Han understreger, at hypnose godt kan virke effektivt mod nogle ting som for eksempel fobier og smerter, og der findes dygtige læger, sygeplejersker og psykologer, der arbejder med hypnose.

Alle kan kalde sig hypnotisør

Men i Danmark kan alle og enhver kalde sig hypnotisør, og flere har ikke en sundhedsfaglig baggrund og tilbyder hypnose mod alt lige fra kræft og skizofreni til diabetes og sklerose.

- Det at kunne hypnotisere er jo ikke det samme som, at man også ved, hvad det er, man har med at gøre, når man står over for forskellige sundhedsmæssige problemstillinger, siger Bobby Zachariae.

- Jeg synes, at man skulle have en meget stærkere regulering af dette marked.

Ulovligt at give udokumenterede løfter

Det er ulovligt at love effekter af en behandling, som man ikke dokumentere.

- Uanset om man er en autoriseret sundhedsperson, eller man er en anden, der leverer sundhedsydelser, så må man ikke lave en markedsføring, der lover noget, som man ikke har belæg for, fortæller Bente Møller, der er sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med de omkring 300.000 autoriserede sundhedspersoner i Danmark, men som reglerne er nu, så er det ikke deres opgave at føre tilsyn med alternative behandlere.

Bente Møller kan kun anbefale patienter, at de vælger en registreret alternativ behandler, hvis de vil have alternativ behandling.

Alternative behandlere beklager

Otte ud af de 13 hypnotisører, der over for Sundhedsmagasinet tilbød at behandle skizofreni, er dog faktisk registrerede alternative behandlere.

Sammenslutningen af Alternative behandlere er en af flere organisationer, der har mandat til at give stemplet "registreret alternativ behandler".

Og Rie Brandenborg, der er formand for de registrerede alternative behandlere, er ikke stolt af, at otte af hendes medlemmer tilbyder hypnose af skizofrene patienter.

- I de tilfælde, hvor der ikke er kompetencer bag ved, synes jeg, at det er forkert og uetisk, siger Rie Brandenborg.

- Det er desværre sådan, at vi har ikke mulighed for at gå ud og kigge hver enkelt terapeut over skulderen. Der er mange gode behandlere, som kan stå inde for det, som de lover. At der så er nogle uheldige indimellem, det beklager jeg rigtig meget.

Du kan se hele Sundhedsmagasinets program om hypnose på DR1 i aften klokken 21.55 eller derefter på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk