Ensomhed er den største trussel mod vores lykke

Familie, venner og andre sociale relationer påvirker vores lykke mere end noget andet.

Det påvirker vores lykke meget, hvis vi mangler nogen at dele små og store oplevelser med. (© SCANPIX)

Vi danskere er gentagne gange blevet kåret som verdens lykkeligste folk i diverse undersøgelser.

Men hvis Danmark fortsat skal være et af verdens lykkeligste lande, så bør vi have større fokus på ensomhed.

Sådan lyder fra det fra den uafhængige tænketank Institut for Lykkeforskning i anledning af, at det er i dag er international lykkedag.

- Social isolation og ensomhed udgør en af de største trusler mod vores førsteplads på internationale lykkeranglister, siger Meik Wiking, der er direktør i Institut for Lykkeforskning.

Sociale relationer gør os lykkelige

En del forskning tyder på, at sociale relationer er den faktor, der påvirker vores lykke allermest.

For eksempel lavede Institut for Lykkeforskning selv en lille undersøgelse i 2013 med 565 personer.

Dem, der slet ikke var tilfredse med deres sociale relationer, lå kun på omkring 3 i lykkeniveau på en skala fra 1-10. Mens dem der i høj grad var tilfreds med deres sociale relationer i gennemsnit lå på over 8 i lykkeniveau.

En af forklaringerne kan være, at mennesker har et behov for, at andre har brug for os. Det giver simpelthen livet mening at gøre en forskel i andres liv.

Ensomhed går ud over helbredet

Der er også international forskning, som tyder på, at ensomhed kan udgøre en større trussel mod helbredet end eksempelvis rygning.

Ældre, der dagligt føler sig ensomme, har for eksempel mindre chance for at overleve kritisk sygdom end ældre med gode sociale relationer.

- Der er ingen tvivl om, at det stadig er stærkt tabuiseret at bede om hjælp, hvis man er ensom. Særligt blandt grupper som unge voksne og teenagere, hvor samfundet normalt har et billede af, at man netop er meget social, siger Meik Wiking.

Han glæder sig over, at der i Danmark er stort antal sociale initiativer, som folkekøkkener og byhaver, hvor man kan mødes og knytte nye relationer.

- Udfordringen ligger i at bygge bro mellem de ensomme danskere og de mange initiativer, så det ikke føles som en uoverkommelig opgave bare at bede om hjælpen i første omgang. Kort sagt trænger vi til en større åbenhed omkring problemet social isolation, siger Meik Wiking.

FacebookTwitter