Er du super-trendy, så går du i finsk sauna

En tur i finsk sauna er noget af det mest trendy lige i øjeblikket. Ikke i en kælder under et fitness-center – nej sauna ude i naturen.

 • (© Wennerwald)
 • (© Wennerwald)
 • (© Wennerwald)
 • (© Wennerwald)
 • (© Wennerwald)
 • (© Wennerwald)
1 / 6

Den altoverskyggende übertrend i øjeblikket hedder autencitet. Og den står vi i de nordiske lande om noget for, siger spa-manager og trendspotter Linda Myrberg, der skal tale om nordiske spa-tendenser ved en stor konference i Vejle i denne uge.

- Wellness har længe handlet om det, jeg kalder ”hope in a jar”, altså mirakelcremen, der skal gøre mig slank, spændstig og smuk.

- Men vi har aldrig været så ulykkelige og så fede, som vi er nu, og derfor er vi inde i et paradigmeskifte – vi er blevet trætte af ting, der koster en formue, men alligevel ikke virker.

Så hun mener, at tiden er inde til autencitet og ægthed:

- Og det er faktisk lige præcis dét, der kendetegner de nordiske lande globalt. Sådan opfattes vi ude i verden, og det skal vi udnytte.

Finsk sauna er den bedste anti-age behandling

Et af de mest rendyrkede bud på wellness i den nordiske forstand er ifølge Linda Myrberg den finske sauna.

- Det er den bedste anti-age behandling, der findes, og vi har haft den altid. Den finske måde at gå i sauna på vil blive totalt trendsættende. Både for de rent fysiske elementer af den finske sauna, og den mentale/sociale del.

Sauna i finsk forstand er noget, man deler. Der er ingen tv eller internet. Der er bare saunaen og naturen. Og så de andre mennesker, du er i sauna sammen med.

- Finnerne har en helt speciel andægtig stemning i en sauna. De råber ikke højt eller bander. De taler stille sammen, eller siger ingenting.

- En rigtig sauna ligger ikke i et fitness-center. Den ligger ude i naturen, så du kan gå ud og kaste dig i søen eller rulle dig i sneen undervejs.

Vi mangler fordybelse, ro og natur

Livsstilsekspert Christine Feldthaus er ganske enig i, at finsk sauna er et godt billede på tidens tendens.

- Vi mennesker er sådan indrettet, at vi higer efter det, vi ikke har. Og det, vi mangler i øjeblikket, er tid, fordybelse, indre ro og natur.

- Vi klumper os sammen inde i de store byer og er ved at segne af stress over arbejde, familie, instagram, Facebook osv. Derfor efterspørger vi naturlig velvære ude på landet.

Faktaboks:

 1. 1

  Den rigtige måde at lave finsk sauna på:

 2. 2

  Først skal du scrubbe dig ren. Der skal ikke bakterier med ind i saunaen, for når porerne åbner sig i den varme fugtige luft, så skal den ikke absorbere urenheder. Væk med affaldsstofferne først.

 3. 3

  Når du har børstet huden ren, så går du ind i saunaen. Og sveder. Hæld mere vand på stenene, så det damper.

 4. 4

  Mens du er i saunaen, tag et birkeris og ”pisk” dig selv. Det sætter gang i blodcirkulationen. Saften fra bladene lægger sig på huden. Porerne er åbne, så huden absorberer også saften og olien fra træet.

 5. 5

  Efter cirka 15 minutter ud og skylle dig i koldt vand eller rulle dig i sneen eller hop i søen.

 6. 6

  Gentag seancen 2-3 gange.Kilde: Linda Myrberg