Erhvervspsykolog: Helt i orden at svare på arbejdsmails i ferien

Hvis du har balance i dit liv og ikke bliver stresset over at skulle åbne en arbejdsmail i din ferie – jamen, så gør det, siger erhvervspsykologen.

Jeg skal liiige tjekke min arbejdsmail! Helt i orden, hvis du i øvrigt har balance i dit liv, lyder budskabet fra erhvervspsykolog Majken Matzau. (© Getty Images)

For nylig bragte DR et indslag i TVA om et amerikansk firma, der betalte sine medarbejdere for at være fuldstændig offline i deres ferie. Hvis de i deres ferie blev antruffet på nogle af de efterhånden mange sociale medieplatforme – ja, så skulle den ekstra feriebonus betales tilbage efter ferien.

Herhjemme hører vi også hver sommer historier om, at flere og flere mennesker er online – og læser både arbejdsmails og svarer arbejdsrelaterede sms´er i deres ferie – og at det er et skråplan, fordi Danmark i disse år hjemsøges af gigantiske bølger af stress på arbejdspladserne.

- Der går ikke en sommer, uden at jeg bliver spurgt: Er det skadeligt, at mange besvarer arbejdsrelaterede mails eller opkald i deres ferie? Men faktisk synes jeg ikke, at verden er så sort-hvid, forklarer erhvervspsykolog Majken Matzau – der selv holder ferie i disse uger og alligevel har tid til at svare på et arbejdsrelateret opkald fra DR Lev Nu.

- Jeg mener nemlig, at billedet er meget mere nuanceret, og at det hænger helt sammen med, hvor balancerede vi er i vores samlede liv, supplerer erhvervspsykologen.

Vi er på 24/7

Vi kan nemlig ikke løbe fra, at vi efterhånden alle sammen lever et konstant online-liv.

- Alt har jo åbent 24/7. Der er ikke længere en fastlagt industri-ferie, og rundt omkring i verden har man heller ikke ferie på samme tid som os. Verden ligger jo ikke stille, fordi vi går på ferie, så måske kan der være noget, du lige skal besvare – hvis det altså er dit ansvar på dit arbejde.

- Og hvis dét at være på mail i din ferie ikke får dig op i det røde stress-felt, så er det jo ikke skadeligt.

- Jeg er træt af, at så mange banker andre i hovedet med, at de absolut ikke må være online i deres ferie. Det er jo ikke fordi, man er arbejdsnarkoman – at være online er jo blevet en del af vores tilværelse.

En mental dør på klem

Men dér, hvor kæden hopper af for Majken Matzaus vedkommende, er, hvis folk arbejder i deres ferie, fordi der fra arbejdsgivers side er en forventning om, at man som medarbejder skal stå til rådighed i sin ferie.

- Så vil der være en dør i ens mentale bevidsthed, der hele tiden står på klem - og det duer ikke. Hvis der er en forventning om, at du skal stå til rådighed i din ferie, skal du kompenseres. Læs: Have løn for det.

- Har du henvendelser, du gerne vil besvare – igen afhængig af dit ansvar på jobbet – og som du ved, vil være et problem at lade ubesvarede i ferien, kan du sagtens sætte lidt tid af hertil, uden at blive ramt af stress af den grund.

- Afgræns så til gengæld den tid, du besvarer de arbejdsrelaterede mails i til fx at være max en halv time om morgenen, så resten af dagen og aftenen er ren ferie.

Uklarhed og dårlig kommunikation

I den bedste af alle verdener er mennesker så tilfredse i deres arbejdsliv, at de ikke ser det som et problem og i øvrigt glæder sig til at vende tilbage på job efter endt ferie.

- Men desværre er det et faktum, at rigtig mange danskere er stressramte. Og det er ikke på grund af smartphones og ipads.

- Den store stressforekomst skyldes primært, at medarbejderne har for meget ansvar – men ikke selv indflydelse nok på sine opgaver. Og dertil kommer dårlig kommunikation og ledelsesmæssig uklarhed omkring roller, præmis og opgaveløsning etc.