Få gavn af sjælesorg: Susanne fik hjælp af en præst i livskrisen

En livskrise fik Susanne Fischer til gå til sin præst og søge hjælp, selvom hun ikke var særligt troende. Fra denne uge kan man søge sjælesorg hos præsten på nettet.

Fra i dag kan man chatte med en præst, hvis livet gør ondt. Susanne Fischer er en af dem, der fik uventet hjælp fra en præst, da hun var i krise. (© dr)

For ti år siden så Susanne Fischers liv fuldstændigt kaotisk ud:

- Jeg havde ondt i livet, var lige kommet ud af et forhold og følte, at mit livsgrundlag var gået i stykker, forklarer hun til Aftenshowet.

- Jeg havde på det tidspunkt ikke været i kirke, siden jeg var 13 år og gik til præst. Jeg følte mig ikke rigtigt velkommen i kirken, men alligevel valgte jeg, da jeg stod midt i den her langvarige krise, at tage kontakt til en præst.

Det skete egentlig tilfældigt, for Susanne Fischer gik en morgen forbi den kirke, hun dengang hørte til, og hun gik inden for.

- Jeg trængte til noget ro. Inde i kirken var en præst i færd med en prædiken, og jeg fik lyst til at tale mere med præsten. Så bagefter skrev jeg en mail til hende og spurgte, om hun ville mødes med mig.

Præsten var svaret

Susanne Fischer havde også frekventeret en psykolog, men hun oplevede det som, at hun havde mere ondt i sjælen end i sindet.

- Sjælen er jo ens inde ro og ens livsfundament, og jeg manglede et sted, som kunne hjælpe mig til at finde ind til mit indre igen. Jeg havde søgt efter hjælp i flere fællesskaber, men præsten blev svaret for mig. Selvom min første tanke da var - hvad laver jeg dog hos en præst!

- Men jeg havde på det tidspunkt haft nogle tanker om at tage mit eget liv, ikke at jeg måske ville have gjort alvor af det – men jeg tænkte, jeg kan jo først lige gå hen og høre, hvad præsten siger til det.

Chat med præsten på nettet

Om Susanne Fischer ville havde gjort brug af folkekirkens nye sjælesorg på nettet, er svært at sige - men det havde hun nok, mener hun.

I denne uge har folkekirken nemlig lanceret sjælesorg.nu, hvor man kan chatte med en præst, hvis man, som Susanne Fischer gjorde det, befinder sig midt i en livskrise.

Fra mandag til fredag står en række præster nu klar med støttende ord og råd på nettet - og tilbuddet er gratis og anonymt.

- Vi kan jo faktisk hjælpe med alt mellem himmel og jord, forklarer præst og leder af det nye sjælesorg.nu, Pernille Hornum. - Alle eksistentielle temaer kan vi lytte til, og som ordet antyder, så kan vi drage omsorg for sjælen. Vi mennesker bruger jo allerede så meget af vores tid på enten smartphones, tablets eller computer, så selvfølgelig skal vi også som folkekirke møde folk der, hvor de er. Man kan sige, at man på den her led har sjælesorg lige ved hånden.

(© Sjælesorg på nettet)

Det menneske, man er

Præster over hele landet har altid fungeret som sjælesørger for sine sognebørn.

- Det er jo noget, som præster allerede gør, men der er nok ikke så mange mennesker, der egentlig ved, hvad sjælesorg er. Mange tror, at hvis man skal søge præsten om hjælp, så skal der være tale om meget stor sorg og krise, og at man skal være stærkt troende for at få hjælp.

Men hvori adskiller præstens rolle sig fra eksempelvis en psykologs rolle?

- Præster er jo særligt gode til at lytte, præster skal ikke rykke eller flytte folk – for det er ikke led af en behandling – vi er gode til bare at være der. Man kommer ikke til en præst som patient, man kommer som det menneske, man er, og med det man har brug for at dele.

- Men det er klart, at møder vi udfordringer, som vi ikke har den faglige kompetence til at løse, så skal vi som professionelle kunne henvise til behandlere – andre akuttilbud, psykologer, eller vi henviser til lokale sognepræster, hvis vi finder ud af, at det pågældende menneske gerne vil have et forløb hos sin egen præst. Nettet kan jo mange ting, men der er også begrænsninger, supplerer Pernille Hornum.