Den lune spanske forårssol stråler fra en skyfri himmel ned på racerbanen Zuera nær byen Zaragoza.

Motorstøjen er øredøvende fra de 33 gocarts, der drøner rundt på banen med op til 130 kilometer i timen.

Bag hegnet sidder Jason Watt i sin kørestol og har fuldt fokus på den blå-hvide gocart, der ligger allerforrest og netop har kørt løbets hidtil hurtigste omgang.

Jason og Noah

Dokumentaren 'Jason og Noah - en chance til' har fulgt den nu 14-årige racerkører Noah Watt det seneste år.

I to programmer ser man, hvad der kræves af Noah Watt, hans far Jason Watt og resten af familien for at følge drømmen om at blive en af verdens bedste racerkører.

Dokumentarens første halvdel sendes i aften kl. 20:45 på DR1 og dr.dk/tv. Og anden halvdel sendes på samme kanaler mandag d. 17. april.

- For satan dreng. Du er for sindssyg, udbryder han højt.

Gocarten bliver kørt af Jason Watts 13-årige søn Noah, og han krydser målstregen iført sin lyserøde hjelm langt foran de nærmeste konkurrenter fra verdenseliten.

Noah Watt har netop vundet den første af fire finaler ved Europamesterskabet i gocart for juniorer, og lige i dette øjeblik kan Jason Watt ikke huske, at han nogensinde har følt sig mere stolt – selv ikke da han selv vandt store racerløb, før han kørte galt på sin motorcykel og blev lam fra brystet og ned.

- Hvorfor skulle den dreng ikke kunne få sin drøm opfyldt og komme til Formel 1, tænker han, mens tårene får frit løb, og han lykønskes af sin kone Majbrit.

Se hvordan Jason Watt og hans kone Majbritt reagerer, da Noah Watt vinder den første af de fire finaler ved EM i gocart for juniorer.

Svært når far og træneren er samme person

Dette kan være historien om, hvordan en 13-årig dreng tager et af karrierens vigtigste skridt mod en fremtid som stjerne på verdens store racerbaner. Det må fremtiden vise.

Men det er også historien om, hvor meget der kræves af en dreng og hele hans familie for at leve i en ekstrem konkurrencepræget verden, hvor alle jager en næsten umulig drøm.

Det værste er, hvis jeg laver en dum fejl eller præsterer rigtigt dårligt, fordi så kan far blive rigtig, rigtig vred.

Noah watt

Jason Watt bruger stort set alt sin tid på at hjælpe Noah med at blive en af meget få, der kommer gennem nåleøjet.

Både som far, træner og ham, der forsøger at skrabe penge sammen fra sponsorer og investorer, da det koster omkring en million kroner om året at stille op i de store løb.

Noahs papmor Majbrit er fysisk træner og diætist, og Noahs papfar Ole er en del af mekanikerholdet.

Alle investerer mange kræfter i Noahs drøm, og der er derfor et stort pres på Noah om, at han præsterer så godt som muligt hver gang.

Og det kan være svært, når ens far og træner er den samme person.

- Det værste er, hvis jeg laver en dum fejl eller præsterer rigtigt dårligt, fordi så kan han blive rigtig, rigtig vred, fortæller Noah Watt.

- Det kan godt at være, at man er hård ind i mellem, men han skal også lære det på en eller anden måde. Hvad nu hvis jeg kun havde været far og siger: ’Det er også lige meget, at du lavede den fejl. Det går nok bedre næste gang’. Havde han så været på det niveau, hvor han er i dag? Det ved jeg ikke, men det tror jeg faktisk ikke, siger Jason Watt.

Se hvordan Jason og Noah Watt reagerer, da Noah Watt får et dårligt resultat til tidtagningen den 25. juni 2016 ved den tredje EM-finale i Portugal.

Elitesporten giver en splittet familie

Selv om både far, papmor og papfar er med på Noahs hold, så er elitesporten ikke noget, der bringer familien sammen.

Jason er en hård coach, og han glemmer at være far først.

Mai-Britt Vingsøe, mor

Tværtimod skiller den familien ad og giver indimellem et meget anstrengt forhold.

For der er mange meninger om, hvornår børn skal have lov at være børn, og hvornår man skal sætte alle kræfter ind for at jage en drøm – koste hvad det vil.

- Jason er en hård coach, og han glemmer at være far først. Men det er også en svær balancegang, for hvis du har valgt at sige ’jeg skal ikke have en professionel coach, jeg kan selv’, så sætter du dig satme også ud på øretævernes holdeplads som far, siger Noahs mor og Jasons ekskone Mai-Britt Vingsøe.

Hun må ofte være alene hjemme med Noahs tvillingesøster Filuca og tage på ferier uden Noah, da han har omkring 80 rejsedage om året væk fra skole, venner og familie på grund af motorsporten.

Og også Jason Watt må ofre tid med familien.

- Jeg er tit væk fra min datter Filuca og min søn Silas på 9 år, men jeg vil bakke Noah op så meget, som jeg kan, og så forsøger jeg at være der for de andre så meget som muligt. Men man kan ikke dyrke elitesport på 90 procent, siger Jason Watt.

Der ryger verbale drillerier gennem luften, da Noah Watt er samlet med både sin far, mor, papmor og søster før den fjerde og afgørende EM-finale.

En andenplads er en skuffelse

To og en halv måned efter sejren i den første finale er Noah Watt igen iført sin lyserøde hjelm.

Den fjerde og sidste finale bliver kørt i belgiske Genk, hvor en let sommerregn drysser ned over de 34 startende gocarts.

Noah har fået en 11. og 7. plads i de forrige løb, og han ligger dermed fortsat på en samlet førsteplads og er favorit til at blive europamester.

Ingen har sagt direkte til Noah, at de forventer, at han vinder – men Noah tænker, at alle forventer, at han får den titlen, fordi han har et godt forspring til konkurrenterne.

Jason Watt sidder blandt de hundredvis af tilskuere, og hans ansigt bliver anspændt, da den ene gocart efter den anden overhaler Noah.

- Noah for helvede, udbryder han vredt i starten.

Men som løbet skrider frem bliver de vrede udbrud afløst af en nærmest lydløs bøn:

-Kom nu for helvede…

Da kørerne kommer ind på sidste omgang har Jason Watt meget ondt af sin søn.

- Hvor er det synd for ham. Hvor havde han fortjent det, tænker han igen og igen.

Men Noah Watt ender på en 14. plads, og dermed må han nøjes med en samlet andenplads i Europamesterskabet - blot to sølle point efter britiske Finlay Kenneally.

Se hvordan Noah Watt og resten af familien reagerer, da Noah Watt ender på en samlet andenplads ved Europamesterskabet.

Er motorsporten farens eller sønnens drøm?

Når man er så tæt på en stor sejr og smider det hele væk til allersidst, så kan det ikke undgå at sætte en masse tanker i gang.

Det er Noah selv, der brænder for det her. Så det handler ikke om, at min søn skal nå noget, som jeg ikke selv gjorde. Noahs karriere er ikke en erstatning for min egen.

jason watt, far

Og Jason Watt frygter, at Noah en dag mister motivationen eller troen på sit talent.

- Hvis han en dag kommer og siger: ’Jeg har tænkt lidt over det, og jeg vil hellere bare være Noah, der spiller fodbold, går i skole og spiller Playstation’. Så ved jeg ikke, hvad jeg vil tænke. Jeg vil i hvert fald føle, at han har smidt et eller andet væk for os begge to, siger Jason Watt.

Men hvordan finder man egentlig ud af, hvor grænsen går mellem farens og sønnens drøm?

- Selvfølgelig er det min skyld, at Noah kom til at sidde i en gocart første gang. Ligesom det var min fars skyld, at jeg sad i en gocart første gang. Men det eneste, som jeg selv ville efter min første tur, var at køre ræs. Og det er nøjagtig det samme engagement, som jeg ser hos Noah, siger Jason Watt.

For eksempel kan han huske, at da Noah var 8-9 år gammel og skulle køre til Danmarksmesterskabet i gocart, så spurgte han ham, om han glædede sig. Og fik svaret:

- Ja, er du gal. Det har kildet i tissemanden i tre dage!

Og Jason Watt er sikker på, at motorsport stadig får det til at kilde i hele kroppen på sønnen.

- Han skal have det sjovt med det, han laver. Ellers kommer han jo en dag og siger: ’Det gider jeg ikke mere far’.

- Det er Noah selv, der brænder for det her. Så det handler ikke om, at min søn skal nå noget, som jeg ikke selv gjorde. Noahs karriere er ikke en erstatning for min egen. Hvis jeg havde vundet verdensmesterskabet i Formel 1 syv gange, så ville jeg stadig støtte ham på præcis samme måde.

Du kan se dokumentaren ’Jason & Noah – en chance til’ på DR1 og dr.dk/tv. Den første del sendes i aften klokken 20.45, og anden del sendes mandag d. 17. april.