Fem råd, der giver en god første date

Slå automatpiloten fra og drop den selvfede markedsføring, lyder det blandt andet fra en parterapeut.

Hvordan får man et godt første møde med en helt fremmed date? Vi giver en håndfuld råd (billede fra programmet Billet til kærlighed på DR3) (Foto: © DR Ung, Type 2)

Dating er en svær disciplin. I hvert fald hvis man skal dømme efter de mange programmer på tv, der handler om, at singler skal finde soulmates.

Nu kan du følge fire håbefulde singler i DR3-programmet, 'Billet til kærlighed'. De bliver sendt ud for at finde sig en rejsedate og herefter rejse ud i verden for at lære den anden bedre at kende - og finde ud af om han/hun rummer kærestepotentiale.

Datingprogram -nu igen, tænker du måske. Men hører du alligevel til en af dem, der labber du den slags programmer i dig? Undrer du dig så også over, hvorfor det sjældent lykkes for parrene at finde hinanden? Og sidder du selv fast i Tinder-hjulet og får dine dates galt i halsen?

Så læs med her.

Vi har fået parterapeut og coach, Vigga Wagtberg, til at give fem bud på, hvad der forhindrer en god date:

 1. 1

  Lad være med at date pr. automatpilot. Før du dater, så tag dig tid til at tænke over, hvad det er, du vil have ud af din date. Er det kærlighed, nærhed og intimitet, så skal du nok ikke blive ved med at lede på Tinder og andre steder, hvor du ved, det handler om hurtig sex. Vær ærlig, når du skal finde dine egne inderste behov. Langt de fleste – især kvinder - får ikke tænkt over deres egne behov og kommer til at bruge alt for meget tid på Tinder, hvor man sidder fast i et mønster med at møde mænd, der har helt andre behov.

 2. 2

  Lad være med at have sex på første date. Jeg siger ikke, at det skal man aldrig gøre – hvis det er det, man har lyst til, og man føler, at det er et naturligt punktum på en god date – så fint. Men tænk over, om du har det sådan, eller om du gør det, fordi det er den andens behov. Sex på første date kan risikere at ødelægge noget af tiltrækningen, eventyret og spændingen i at lære den anden at kende i begyndelsen.

 3. 3

  Husk, at daten er en samtale, der også handler om, at du skal lære det menneske, der sidder overfor dig, at kende. Undlad derfor at føre en markedsføringssamtale, fordi du tror, at det handler om at sælge dig selv, og hvis du fylder mere og mere på, så vil du virke mere spændende. Nej, lyt – spørg lavpraktisk ind til: Hvad laver du, hvor bor du, hvilken uddannelse har du osv. Men i stedet for salgstale, så prøv med ærlighed på første date. Hvis du fx fortæller (hvis det er sådan, du har det) ’jeg arbejder med sådan og sådan – men jeg er lidt i tvivl, for måske kunne jeg godt tænke mig noget helt andet’. Så lukker du op for, at det er okay at være åben og sårbar, og du fortæller i virkeligheden meget mere om, hvem du er ved at lukke op for følelsen af tvivl. På den anden side skal man heller ikke lukke så meget op, at man føler, at man har blottet sig – visse ting kan måske være godt at vente med, til man er helt tryg.

 4. 4

  Vær ærlig omkring dine behov. Har I aftalt kaffe, fordi den anden har foreslået det – og har du mere lyst til en fadøl fx – så sig det. Du skal ikke please og tilpasse dig den anden, fordi du tror, at så vil han/hun bedre kunne lide dig. Nej, når du åbent fortæller, hvad du har lyst til fx – ’skal vi ikke sætte os ud i solen i stedet for at side inde i et mørkt hjørne’ – så øver du sig i at vise lidt mere af, hvem du er i stedet for bare at holde facaden og følge med.

 5. 5

  Vær ærlig om dine egne grænser. Sig fra, hvis du fx ikke har lyst til sex på første date. Eller hvis du føler, at den, du dater, træder over nogle af dine grænser. Det kan være, at han/hun sender for mange sms´er, pusher på for at få et svar, at han/hun vil ses for hurtigt osv. Så sig, at nu går det for hurtigt for mig. Jeg har brug for lige at trække mig lidt tilbage, så det ikke går for hurtigt. Det handler om at lære sig selv og sine egne behov at kende. Mange har slet ikke lært at mærke egne behov, men handler på måder, som de tror, at andre gerne vil have.