Find ro under en dyne af kugler

Kugledynen er bare en af de mange eksempler på sundhedsvæsen, man kan møde på en kæmpe sundhedsmesse i København. Og jo, du kan godt komme til at prøve dynen!

(© Colourbox)

Mennesker, der lider af angst, uro eller alvorlige tilfælde af stress, kan have glæde af at putte sig under en kugledyne. En dyne fyldt med kugler, cirka på størrelse med tennisbolde, som lægger sig tungt om kroppen. Den kan give dem tryghed og ro.

- Ja nogle bliver faktisk helt afhængige af kugledynen. Når man lægger sig under en kugledyne, så får man en følelse af punktvise tryk på kroppen, som giver en god føling og fornemmelse af kroppen, siger Mette Graakjær, der er rådgiver i PsykInfo, Region Hovedstadens informationscenter om psykisk sygdom.

Hun demonstrerer kugledynen på region Hovedstadens sundhedsmesse i Øksnehallen i København her i weekenden. Så hvis du skulle have lyst til at prøve at putte dig under den 4-5 kg tunge dyne og mærke kuglernes magi, og er i hovedstaden, er der mulighed for det.

- Nogle finder faktisk ro ret hurtigt. Allerede efter 15 minutter kan uroen være dæmpet mærkbart. Og derfor fungerer den også fint til en middagslur.

Mød sundhedsvæsenet uden at være syg

Kugledynen er en slags hjælpemiddel, som man søger om at få bevilget gennem sin kommune. Men kugledynen er kun en lille bitte mikroskopisk del af Sundhedsdage i Øksnehallen. Her åbner Region Hovedstaden sit sundhedsvæsen for borgerne, så de kan komme i nærkontakt med det på en underholdende måde, uden nødvendigvis at være syge.

Ungerne kan hoppe i kittel og stetoskop, få gips på armen eller give dukken medicin. Man kan også se, hvordan akut redningsarbejde foregår ved en trafikulykke, lære at bruge en hjertestarter og komme helt tæt på akutlælgehelikopteren, der også vil komme forbi. Hvis ellers den ikke lige er i brug andetsteds. Den slags er det i sagens natur svært at planlægge.

Man kan også få scannet hjertet, målt blodsukker, tjekket sine øjne eller lære, hvordan man bedst forebygger hovedpine. Og så kan man teste sine evner som kirurg i en robotsimulator.

- Borgerne får mulighed for at besøge 'sundhedens maskinrum' og opleve vores sundhedsvæsen på en underholdende og lærerig måde. Og ansigt til ansigt kan borgerne få en snak med sundhedsansatte og politikere, forklarer koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling i en pressemeddelelse.

Sundhedsdage 2013 foregår i weekenden den 22.-24. marts i Øksnehallen på Vesterbro i København. Der er åbent kl. 10-17 alle dage, og det er gratis.

FacebookTwitter