Fire gode råd til at bevare roen efter ferien

Hverdagen venter igen forude: Her får du gode råd til, hvordan du kan tage noget af ferieroen med på job.

(Foto: © unknown, Colourbox)

Sommerferien er snart slut.

Hverdagen truer, du skal tilbage på job, børnene skal i skole, og dagen efter starter det hele forfra igen.

Men behøver det at være sådan?

Er det i virkeligheden muligt at tage lidt af feriestemningen med ind i hverdagen og begynde igen på en roligere måde?

Det har vi spurgt de to eksperter  Lone Fjorback og Birthe Mokhsa om.

Eksperter i mindfulness

Lone er overlæge på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital, og hun forsker i mindfulness og har også skrevet bøger om emnet.

Hun er hovedansvarlig for MBSR-uddannelsen ved Aarhus Universitet, som er et videnskabeligt dokumenteret program, der anvender intensiv træning i mindfulness til forbedring af helbred og livskvalitet.  Birthe Moksha er selvstændig psykoterapeut og underviser i MBSR. Hun er også formand for mindfulnessforeningen. 

Tilsammen har de udarbejdet fire gode råd til, hvordan du kan være mindfull efter ferien: 

  • Træk vejret. Der er der aldrig nogen, der er døde af. Mærk dit åndedræt. Er det hurtigt eller langsomt? Trækker du vejret i brystet eller i maven? Når du observerer det, lærer du din krop bedre at kende, og den giver dig informationer om, hvordan du har det her og nu. 

  • Prøv at afsætte fem minutter to til tre gange om dagen – og lav ingenting. Prøv at være helt stille. Og vær tålmodig, for der går lang tid, inden du mærker en ændring.

  • Prøv at genskabe de behagelige ferieoplevelser. Husk de fine og gode oplevelser: Hvordan var det at være sammen med familie og venner? Hvordan var det at bade? Tag de gode oplevelser med ind i arbejdslivet og land på den måde lidt blødere. Dejlige ferieminder giver næring til arbejdslivet, og måske kan man få overskud til at tænke på alle de ting, der er behagelige ved arbejdspladsen.

  • Stop op og fokuser på dine sanser. Smag på maden, du spiser. Mærk det varme vand i bruseren. Smør en creme på huden. Mærk solen, der varmer dig. Duft til noget, der dufter dejligt. Vi beroliger os selv, når vi kommer ud af hovedet og tilbage til sanserne.