Forfatter til ny bog for pårørende: Ingen er supermennesker

Lizl Rand har selv både været alvorligt syg og pårørende til alvorligt syge. Nu har hun skrevet bog om at klare, når sygdommen rammer familien.

Forfatter og psykoterapeut Lizl Rand har skrevet en bog med mange gode råd til pårørende til alvorligt syge. (© Anette Damgaard)

Lizl Rand har været hele møllen igennem. Dels har hun selv været syg med stress og angst og har haft brug for sine egne pårørende.

Hun var selv i en årrække kæreste med en depressionsramt, for nogle år siden fik hendes far en blodprop og blev lammet, og i sit virke som psykoterapeut og rådgiver i Psykiatrifonden taler hun dagligt med både syge og pårørende.

- Så jeg ved på alle måder, hvor voldsomt og hårdt det er at være pårørende, og jeg har i mit professionelle virke mødt mange pårørende, der selv er blevet syge af depression og stress, fordi det er så vanvittigt hårdt at være der for den syge, forklarer Lizl Rand.

- Derfor fik jeg lyst til at samle alle de gode råd og tips fra både professionelle, syge og pårørende og samle det i en bog, som kan hjælpe de mange pårørende, forklarer hun videre.

Ikke mindst fordi der under et alvorligt sygdomsforløb er så stort - og naturligt - fokus på den, der er syg.

- Men det er så vigtigt, at vi styrker de pårørende, så de bedre kan hjælpe den syge. Fordi for den syge er de nærmeste pårørende ekstremt vigtige, forklarer psykoterapeut og forfatter til den nye bog ’Tæt på krise og sygdom – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv’, Lizl Rand.

Pas på dig selv

I bogen ’Tæt på krise – kunsten at gøre en forskel og passe på sig selv’ interviewer hun en række mennesker, der alle har prøvet på egen krop, hvor barsk rollen er.

Blandt andet fortæller musiker og komponist, Jan Glæsel, hvis kone Miriam af to gange har været syg af kræft: 'Jeg skubbede mig selv i baggrunden, for det skulle jo bare fungere, og jeg koncentrerede mig om at få det hele til at hænge sammen rent praktisk. Jeg havde det okay. Men jeg var ked af det og trist, men følte, at det ikke nyttede, hvis jeg røg ind i den spiral.'

- Man hører ofte, at den pårørende skal passe på sig selv, og man skal også huske sig selv, men ofte er det jo sværere end som så, for hvordan pokker gør vi det i en verden, hvor vi allerede løber rigtig stærkt, før sygdom kommer ind på livet af en familie?

- Jeg tror, det er så vigtigt, at man begynder med at anerkende, at man står i en barsk periode af sit liv, når man bliver pårørende til en syg. Det er ikke noget, der forsvinder, og du må allerførst erkende, at du kan altså ikke gå på vandet, lyder Lizl Rands første råd.

Sygdom er en del af livet

Når man anerkender, at sygdom altså er en del af livet for alle mennesker, så skal man gøre sig selv klart, at man er nødt til at passe på sine egen energi.

- Sæt dig ind i din kæres sygdom, kontakt eventuelt patientforeninger og tal med dem, og husk sygdommen er ikke din kære. Men din kære har sygdommen Fortæl din kære, at det jo ikke er fordi, du elsker ham/hende mindre, at du har brug for nogle åndehuller ind imellem. Det er jo faktisk det modsatte – for at elske må jeg have lov til at gøre noget for mig selv ind imellem.

- Og jeg synes blandt andet, at sognepræst Poul Joachim Stender siger det så fint i bogen, at den dårlige samvittighed, den bliver du nødt til at smile ad. For de fleste har jo dårlig samvittighed og føler, at de skal være supermennesker, der konstant er ved den syges side. Men hvis du ikke tager det alvorligt og passer på dig selv, så risikerer du altså selv at blive overanstrengt og selv blive syg af fx stress, angst eller depression.

Den nye pårørende

På mange måder har pårørende-rollen ændret sig gennem tiden, mener Lizl Rand.

- Før var det at være pårørende en del af hele families ansvar, som man tog på sig, og man stod mere sammen om at passe den syge.

- Men i dag har vi opbygget et glansbillede af livet, som ikke omfatter sygdom – så når sygdom rammer, føler mange, at det er dybt uretfærdigt – hvorfor lige mig og os! Men det er jo en del af livet, og derfor må både den syge og den pårørende ved eksempelvis at tale åbent om det, anerkende, at det her, det er altså vores liv lige nu, og så må vi indrette os, så godt vi kan efter forholdene. Og så acceptere sine egne begrænsninger – og finde ind til sine styrker.

Kæresten havde depression

Komikeren Ane Høgsberg bidrager også til bogen med fortællingen om, hvor svært det har været i den tid, hvor hendes kæreste led af svær depression:

Ane Høgsberg, som du kan se i klippet herover, gæstede for nylig Aftenshowet for at fortælle om sine og kærestens udfordringer, da han var syg.

FacebookTwitter