Fredelige ferier er et hit

Modne mennesker vil have fred, når de er på ferie. Men det vil unge par uden børn tilsyneladende også.

(© Colourbox)

For ikke så få år siden blev man nærmest stemplet som sur og vrissen, hvis man ymtede, at man helst var fri for støjende børn på rejsemålet. I dag er bøtten vendt - selv helt unge par drages mod de fredelige hoteller som ifølge konceptet ellers er forbeholdt modne mennesker med trang til meditationslignende fred.

Vi bliver jo faktisk opfordret til det: At lade de søde poder passe, mens vi selv tager afsted for at pleje kærligheden. Og når vi så bliver ældre og børnene er fløjet fra reden, er det kun naturligt, at vi ønsker en ferie fri fra børn og barneskrål.

Den tendens har rejsebranchen for længst opsnappet og målrettet udvalgte mål- og hoteller til gruppen af gæster, der i disse år bliver stadigt større.

Hos Spies Rejser fortæller kommunikationschef Torben Andersen:

-Vi åbnede det første hotel for voksne uden børn - børn under 16 år - i 2007. I 2011 var tallet vokset til fem hoteller, sidste år havde vi 10 - og vi regner med at udvide med yderligere to af de såkaldte Sunprime hoteller på henholdsvis Mallorca og Rhodos i år.

Alle Sunprime-hotellerne er bygget over samme koncept: Fred og ro inden døre og ingen maveplaskere og bølgeskvulp i pølen.

Vil have koncepter

Også Apollo Rejser har opsnappet trenden:

- Koncepthoteller er absolut noget, danskerne og dermed også Apollos kunder efterspørger, og noget vi arbejder meget målrettet med. Koncepthoteller var slet ikke et begreb, man opererede med for fem år siden, men det gør det meget nemmere at booke den rigtige rejse. Konceptet DUO hos os er til parret, som ikke nødvendigvis ønsker børn i alle aldre på deres feriehotel, fortæller kommunikationschef i Apollo Rejser, Rikke Koks Andreasen.

Hos Spies Rejser udgør voksen-rejsemålene omkring 10 procent af det samlede udbud af rejser og trenden ser ud til at fortsætte. Gennemsnitsalderen er 50 år, men hos Spies har man også gjort en anden opdagelse:

-Vi oplever at de helt unge par, der endnu ikke har fået børn, også ønsker at holde ferie i fred og ro og derfor vælger voksen-hotellerne, forklarer Torben Andersen og føjer til, at der var røster fremme i 2007 om, at man diskriminerede ved at afskære børnefamilier fra visse rejsemål. Men da Spies har mere end 750 hoteller, så er der så rigeligt plads til alle, kommenterer han og supplerer, at man hos Spies oplever, at kunderne ofte går mere efter konceptet end selve rejsemålet. Tidligere var det helt omvendt.

Vi samler os

Men er det diskriminerende at udelukke børnefamilierne fra visse hoteller og rejsemål, og hvorfor er det, at vi tilsyneladende ikke rummer barneskrål, når vi bliver ældre?

-Lad os nu være ærlige i spyttet og kalde det for, hvad det er: Børnefrie ferier. Der er en helt klar en trend, og vi ser det også på andre områder af transportbranchen - eksempel stillekupeer i toget og i fly, hvor man eksperimenterer med områder, hvor der ikke må sidde børnefamilier,forklarer livsstilsekspert Christine Feldthaus, der er vært på DR 1 programmet So F****ing Speciel.

-Der er en klar tendens til, at vi går mere og mere efter at samle os i bundter sammen med andre, der ligner os selv.

Det nye sort

-Og der er vel ikke så meget at sige til, at modne mennesker 50 plus, der lige er kommet ud af dét, jeg kalder "fodvorte-zonen" og nu har aftjent deres værnepligt, når det drejer sig om børn, at de ikke længere orker skrigende børn.

- Men siger du det højt til en børnefamilie, så vil du helst sikkert blive kaldt rabiat og sur, og det er jo også derfor konceptet bliver kaldt for alt muligt andet end dét, det er - børnefrie hoteller og rejser. Og det er stadig tabu at tale højt om.

-Jeg er sikker på, vi vil opleve endnu mere af samme skuffe, dels er det store årgange, der bliver ældre i disse år - og dels bliver vi mere og mere individualistiske og går efter at få dækket vores egne behov i tilværelsen. Børnefrie ferier er helt klart det nye sort, kommenterer Christine Feldthaus.