Fuhlendorff røg på specialskole som barn: Jeg blev kaldt grænsepsykotisk

Christian Fuhlendorff fik som barn diagnosen grænsepsykotisk, fordi han ikke kunne sidde stille. En fejldiagnose han i dag er glad for.

Da komikeren Christian Fuhlendorff i midthalvfemserne gik i 3. til 6. klasse, gik han på specialskolen Parkskolen i Ballerup. Han fik nemlig som barn en diagnose, fordi han ikke passede ind i rammerne i den danske folkeskole i 1990’erne.

- Som jeg husker det, larmede jeg meget i timerne og kunne ikke sidde stille. Jeg var nok en dreng med krudt i røven. Når du så havde krudt i røven og egentlig havde mere godt af at komme ud og løbe en tur ude på græsplænen, så blev jeg et forstyrrende element, fortæller den i dag 33-årige komiker i DR-programmet ‘Mig og Klassen’.

Se et klip fra aftenens program i toppen af artiklen.

Christian Fuhlendorff som skoledreng i 90'erne. (Foto: PRIVATFOTO © (c) DR)

Her ser Fuhlendorff tilbage på sin skoletid, hvor han i tre et halvt år gik i en klasse med fem klassekammerater med hver deres fysiske og psykiske udfordringer.

Brug for ekstra opmærksomhed

Christian Fuhlendorff blev udredt på en psykiatrisk afdeling og fik diagnosen grænsepsykotisk. En betegnelse man ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen ikke ville bruge i dag.

- Dem, der hyppigst blev henvist i 90’erne som grænsepsykotiske, var de børn, som man kaldte ‘de urolige’. De kunne ikke sidde stille. De lavede larm i klassen. Man kunne ikke få fat i dem på nogen som helst måde. Man kaldte dem faktisk også senere i 90’erne for ‘fighter-børn’, det var børn, som var i kamp hele tiden med de omgivelser, der er, siger hun.

Fuhlendorff er i dag ikke i tvivl om, at det var en fejldiagnose, han fik dengang, men han er ikke sur og bitter over den - tværtimod.

- Jeg havde en skoletid, jeg ikke ville have været foruden. Jeg skulle have en form for opmærksomhed, som folkeskolen ikke kunne give mig.

Lykkelig i små doser

- Jeg kunne ganske enkelt ikke koncentrere mig, og der var sikkert en gang, hvor sådan én som mig nok bare havde fået en på skrinet. Og det havde i virkeligheden måske også fungeret bedre for mig end den der mere pædagogiske linje. Der var ganske enkelt ikke nogle redskaber i folkeskolen til mig og min type.

- Om det kunne være gjort anderledes eller bedre, ved jeg ikke. Men jeg ved, at jeg er glad for mit liv i dag. Jeg føler mig priviligeret, og jeg er lykkelig i små doser. Det ved jeg ikke, om jeg ville have været, hvis jeg ikke var havnet på Parkskolen, lyder det fra Christian Fuhlendorff.

Lærte at læse på specialskolen

Derfor faldt beslutningen om at sende unge Fuhlendorff i en specialklasse da også i god jord hos hele familien.

- Det er et tveægget sværd, for når du giver et barn en diagnose, så fratager du barnet noget ansvar - der er en grund til, at barnet reagerer og opfører sig, som det gør. Omvendt ved man som forældre også, at nu har dit barn noget at kæmpe med resten af sit liv. Men jeg ved, at mine forældre er glade for, at jeg kom på specialskole, præcis som jeg også selv er det, forklarer komikeren, der mener, at hvis bare alle børn kunne komme i specialskole, ville de hele se meget bedre ud.

- Der er meget bedre bemanding. Der var to lærere til fem-seks elever. Det er klart, at det giver bare nogle meget mere velfungerende børn. Jeg lærte for eksempel at læse, og jeg blev rigtig god til matematik på specialskolen.

Seksårig datter er skoletræt

33-årige Fuhlendorff er i dag selv far til to børn, en pige på seks år og en dreng på to. Datteren er begyndt i 0. klasse, og hun har allerede fortalt farmand, at hun er skoletræt.

- Jeg kan jo godt forstå hende, for det er jo pisse kedeligt at gå i skole. Det syntes jeg jo også. Men i modsætning til mig har hun en lyst til at lære.

- Hun vil gerne lære at læse, og så vil hun rigtig gerne lære at stave til de frække ord. Vi har det sådan derhjemme, at hvis hun gerne vil lære at stave til ‘tissemand’, og hun kan lære at stave på den måde, så er det fint med os. Det bliver bare ikke os, der lærer hende det. Det må hun selv finde ud af.

- Jeg håber bare det bedste for dem. Jeg håber, at de i modsætning til mig passer ind i de rammer, der er for dem. Jeg håber, de får nogle gode lærere, der kan give dem de redskaber, de får behov for - udover dem vi selvfølgelig prøver at give dem med hjemmefra, siger Christian Fuhlendorff.

‘Mig og Klassen’ med Christian Fuhlendorff sendes på DR1 i aften klokken 20.00.

Se de to første programmer af 'Mig og Klassen':