Gå julen i møde med god havefornemmelse

December er kold og mørk. Men lidt pynt, lys og gøgl derude gør underværker, siger eksperten.

(© Colourbox)

Det er koldt derude, men derfor kan man nu alligevel godt holde lidt jul i haven. Sæt nogle planter og gran i krukker, pynt dem med lyskæder og tænd nogle landterner.

- Der er al mulig grund til at peppe haven lidt op på denne årstid, så den bliver mere uderum, for ellers er den så mørk og kold at kigge ud på, siger Jesper Carl Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet og er gartner, blomsterdekoratør og landskabsarkitekt.

- Man kan stikke fyrtoppe eller grangrene i sine krukker og sætte dem ved hoveddøren eller på terrassen. Eller du kan plante juleroser, skimmia, buksbom eller helt andre fvinterplanter i dine krukker. Læg evt. en lyskæde på en busk, hæng den op i et træ eller sno den omkring et gelænder - og så kan du med sindsro gå juletiden i møde med en god have-fornemmelse, forklarer Jesper Carl Corfitzen videre.

Og hvis du så oven i købet vælger planter i dine krukker, som du siden kan plante ud, så giver det endda god genbrugs-mening.

Jesper Carl Corfitzen anbefaler fem planter, der kan tåle vinter-kulden, til haven:

Julerose

Ikke mange planter blomstrer i december, men det gør den klassiske, hvide julerose. Til foråret kan du plante den i halvskygge under et af havens træer eller i forkanten af rododendronbedet. Som temperaturen er nu, kan den sagtens klare sig - kun hvis det er hård frost kan den lægge sig ned, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Skimmia

Skimmia er ikke så kendt, men spreder julestemning med sine stedsegrønne blade og røde bær (hunplanter). Findes også med røde skærme (hanplanter). Begge er smukke i en krukke, og vil siden trives godt i rododendronbedet.

Dværgfyr

Mange nåletræer findes, ligesom dværgfyr, i en miniudgave, som egner sig godt i krukker. De små juletræer bliver ikke meget større, når de plantes ud i haven, og de vil passe godt i et stenbed eller ved terrassen omgivet af lave planter.

Kristtorn

Kristtorn er indbegrebet af julestemning med sine blanke, stedsegrønne blade og knaldrøde bær. Som ung busk pynter den i en krukke hele vinteren, og siden kan den flyttes ud i haven.

Troldhassel

De krogede grene er meget dekorative både i julens buketter og til ophæng af julepynt. Et ungt eksemplar kan pynte i en krukke. Giv den god plads, når du planter den ud i haven, så kan du efter et par år forsyne både dig selv og dine venner med grene til jul.

Facebook
Twitter