Generøsitet gør dig gladere

Måske skal du overveje at invitere din ven på middag, hjælpe din mor eller købe en lille gave til kæresten. Det gør dig nemlig gladere, viser ny forskning.

(© ColourBox.com)

Egoisme har visse fordele, men generøse mennesker er gladere, viser ny forskning.

Neurologiske forskere fra Zürich Universitet har nemlig fundet ud af, at generøsitet påvirker aktiviteten i menneskers hjerner, så følelsen af glæde øges, skriver The New York Times i en artikel.

Forsøgspersonerne blev gladere også selvom de kun foretog en mindre generøs handling eller forestillede sig at gøre en generøs handling.

162 kroner

Forskerne fra Zürich Universitet gav 50 mennesker ca. 162 kroner svarende til 25 schweiziske franc hver uge i en måned.

Halvdelen blev bedt om at bruge pengene på dem selv, mens de 25 andre skulle bruge pengene på en anden modtager end dem selv.

Dem der brugte pengene på andre end dem selv, viste sig at være langt gladere end dem, der havde brugt pengene på dem selv. Samtidig virkede deres hjerner anderledes.

FMRI-scanninger af hjernen viste, at forsøgspersonerne, der var generøse, havde en større hjerneaktivitet i det temporoparieområde, der associeres med altruisme.

Samtidig viste denne del af deres hjerner også at have bedre forbindelse og en lettere kommunikation med del del af hjernen, der kaldes hjernens belønningscenter.

- Det viser sig, at der er en mekanisk sammenhæng i hjernen mellem at gøre noget godt for andre og føle sig belønnet, siger Thorsten Kahnt, der er medforfatter på forskningen, til The New York Times.

Generøsitet kræver opmærksomhed

Men for at være generøs, kræver det, at vi er opmærksomme, forklarer psykolog Henrik Tingleff.

- Det er en fundamental forudsætning, at være opmærksom, når man er generøs. Vi kan ikke give, hvis vi ikke er opmærksomme.

Henrik Tingleff peger i den forbindelse på, at det moderne liv med høj hastighed, som vi lever i dag, spærrer vejen for at give.

- Slow down. Vi skal sætte tempoet ned. Man ser ikke en kollega, der har brug for et klap på skulderen eller en kop kaffe, hvis man ræser igennem kontoret med skyklapper på.

'Connect' med andre

Men du kan også gøre generøse ting i din hverdag, som gør dig gladere.

- Bunker af undersøgelser peger på, at frivilligt arbejde giver dig en større tilfredshed og lykkeniveau. Man giver sin tid og indsats til andre, men det har også en indvirkning på vores egen livskvalitet.

Henrik Tingleff forklarer også, at når vi giver, så 'connecter' vi med andre mennesker, og det frigiver hormonet oxytocin. Hormonet kaldes også kærlighedshormonet, da forskning tyder på, at hormonet udskilles i hjernen ved lang øjenkontakt og længere kram.

- Generøsitet er godt for dem som modtager og dig selv. Så giv giv giv, lyder opfordringen fra psykolog Henrik Tingleff.