Giv dit kropssprog en makeover

Din krop har sit eget sprog, som du kan lære at kontrollere med enkle (virke)midler. Få ekspertens bedste råd til et åbent og venligt kropssprog.

Dit kropssprog er venligt, når du smiler og hilser på en anden person, siger psykoterapeut. (© Colourbox.com)

Du kender sikkert typen, som alle føler sig godt tilpas med, så snart han eller hun kommer ind i lokalet. Det er egentlig ikke det, han eller hun siger – med munden – det er mere en fornemmelse. Og den kan meget vel være skabt af personens kropssprog.

- Det talte sprog kan skabe forståelse, men kropssproget kan give en oplevelse, som vi opfatter, ofte ubevidst, siger Birgitte Dam Jensen, kropsdynamisk psykoterapeut og coach i præsentationsteknik.

Kroppen taler hele tiden

Ifølge Birgitte Dam Jensen er det faktisk muligt at styre dit kropssprog, så andre får lyst til at være i stue med dig.

– Kroppen taler hele tiden, og noget af det har vi ingen kontrol over, som vores hudfarve, siger Birgitte Dam Jensen. - Men vi kan godt lægge nogle manipulators ind, små greb, som er beregnet til at få den anden til at føle på en bestemt måde.

Du må godt lyve lidt

Når du for eksempel smiler stort til dine kolleger en dag, hvor du egentlig er i sort humør, eller når du tilsyneladende dybt imponeret hæver øjenbrynet og siger ‘ej, hvor er det flot, skat' om din mands seneste fiskefangst, så er det en måde at ‘lyve’ med dit kropssprog.

- Vi skal kunne lyve - med måde - med kropssproget, siger Birgitte Dam Jensen. - Ikke for at skade andre, men for at gøre dem glade og få samværet med dem til at glide.

Du kan styre dit kropssprog

På samme måde kan du styre dit kropssprog, så du generelt fremstår venlig og åben.

- Det handler grundlæggende om at give andre en følelse af tryghed, værdi og energi, siger Birgitte Dam Jensen. - De tre ting er tilsammen forudsætningerne for, at mennesker har lyst til at opbygge relationer med andre. Så uden tryghed er værdi intet værd.

10 tips til et venligt kropssprog

 1. 1

  Hold passende afstand: Når du kommunikerer med andre, er det vigtigt, at du hverken er for tæt på eller for langt fra rent fysisk. Begge dele kan skabe utryghed, så find den afstand, hvor du kan se på den andens kropssprog, at han eller hun er tilpas.

 2. 2

  Skab kropskontakt – måske: Nogle mennesker kan godt lide en hånd på skulderen, andre bliver utrygge af at blive rørt ved. Du kan vurdere, om den anden kan lide det, ved at se efter stresssignaler: Hvis den anden trækker sig bagud, begynder at trække vejret hurtigt eller bliver rød i hovedet, er du kommet for tæt på. Er du i tvivl, så lad være!

 3. 3

  Smil: Et smil viser, at du har en venlig hensigt og skaber tryghed hos modtageren, men kun hvis du kan gøre det autentisk. Et lille, ægte smil er bedre end en stor, falsk grimasse!

 4. 4

  Se den anden i øjnene: Hvis du virkelig vil have nogen til at føle sig trygge ved dig, skal du tilbyde dem dine øjne. Men stir ikke den anden ind i øjnene hele tiden, for det kan opfattes som en invitation til enten slagsmål eller flirt. Cirka 60 procent af tiden er for de fleste det leje, der skaber mest tryghed.

 5. 5

  Lyt aktivt: Når vi kan se vores historie afspejlet i andres ansigt, føler vi, at det vi fortæller har værdi - at vi har værdi. Den oplevelse kan du give den anden ved at nikke, lytte og komme med små, opmuntrende lyde som for eksempel ‘mm‘ og ‘nå’.

 6. 6

  Gør dig umage: Når et andet menneske kommer ind ad døren, så rejs dig op, gå hen til døren, og hils på vedkommende. Med alle disse små ting siger du med kroppen ‘jeg vil gerne gøre mig umage, for at du skal have det godt'.

 7. 7

  Gå offline: Det lyder måske gammeldags, men hvis du virkelig vil opbygge relationer til andre, så læg iPad, mobil og andre gadgets til side, når du kommunikerer. Sidder du konstant og skæver til din iPhone, signalerer du ‘du er så lidt værdifuld for mig, at alt andet - og alle andre, som ikke er tilstede i lokalet - er vigtigere end dig’.

 8. 8

  Vend fronten til: Kender du det, når du sidder og taler til lægens skulder, fordi han eller hun er i gang med at skrive i sin journal samtidig? Et inkluderende kropssprog er, når du har krop og ansigt drejet imod den anden – om ikke 100 procent, så derhenad.

 9. 9

  Giv energi: Når du ikke kun lytter til den anden, men også giver noget af dig selv ved at stille spørgsmål eller dele dine tanker, så skaber du energi hos den anden - ikke mindst, hvis du samstemmer dit niveau med den andens. Tal ikke i 20 minutter, hvis den anden taler i to minutter ad gangen, og råb ikke op, hvis den anden taler helt sagte.

 10. 10

  Vær ærlig: Spørg dig selv, om du virkelig mener, den anden kan være tryg ved dig, har værdi og er en, du har lyst til at give energi. Det bedste kropssprog afspejler en ægte tilstand. Derfor skal du også glemme alt om at spejle den andens kropssprog, for bliver du taget i det, mister du al din troværdighed, og så er det om igen.

Facebook
Twitter