Giv vægttabet tid – så lykkes det

Det, der virker, er en ny livsstil. Og for at lykkes med det, kræver det vilje og ikke mindst tid.

Om det tager et halvt år mere eller mindre at opnå vægttabet tæller ikke i det store billede, siger Henrik Duer. (© ColourBox)

Det er i den grad højsæson for nytårsforsætter, og mon ikke en stor del af dem handler om at smide de overflødige kilo? Ikke overraskende er det derfor også sæson for bøger om vægttab og motionstips.

Men hvilken kur skal man så hoppe på for at opfylde forsættet om et lettere liv? Ingen, siger træningsfysiolog Henrik Duer: Det, der virker, er en ny livsstil. Og for at lykkes med det, kræver det vilje og ikke mindst tid.

- En af de mest almindelige forhindringer for at opnå et varigt vægttab er utålmodighed. Det tager lang tid at tabe mange kilo, og vægten VIL svinge undervejs, og det skal man bare gøre sig klart på forhånd.

Henrik Duer har netop udgivet bogen ”Danskernes bedste vægttab”, hvor han har samlet erfaringerne fra over 2500 danskere, der er lykkedes med at tabe sig og ikke mindst at holde vægttabet i mindst et år.

Pyt med et halvt år mere eller mindre

Ifølge Henrik Duer, der rådgiver om vægttab og træning, er der mange, der giver op, inden de når målet, fordi de ikke er tilfredse med resultaterne.

- Glem det der med, at du skal tabe dig på tre måneder, fordi bikinisæsonen lurer forude. Det holder sjældent.

- Det handler om at se det i det store perspektiv. Hvad så, hvis det tager et halvt eller et helt år længere, end man regnede med, at tabe sig? Set over hele resten af dit liv er det jo ligegyldigt.

Du skal ville det

De fleste mennesker ved godt, at for at få et sundt liv skal man holde sig fysisk i gang, spise sundt og skære ned på alkohol og cigaretter. Det svære er at gøre det.

- Hvis det var meget let, så var vi alle slanke og sunde. Men det handler i bund og grund om at være klar og have viljen til det. Det skal simpelthen være rigtig, rigtig vigtigt for dig at tabe dig.

- Og så må du ikke give op. De fleste af dem, der har opnået et varigt vægttab har været igennem 5-6-7 forsøg, inden det lykkedes.

Find dit eget tempo

Henrik Duers opgørelse af de succesfulde ”tabere” viser, at det er en kombination af kostændring og fysisk aktivitet, der gør, at de lykkes med projektet. Kun 17 procent havde nået målet med kostomlægning alene.

- Når du beslutter dig for at tabe dig, så er læg din egen plan og tag udgangspunkt i dit eget liv: Gør dig klart, hvad der er muligt inden for dine rammer, og hvilket tempo der passer dig.

- Derfor kan det godt være, at det passer dig bedst at tage én kostomlægning ad gangen i stedet for at ændre på hele paletten.

Den bedste kostplan er den, der bliver holdt. Og den bedste motion er den, der rent faktisk bliver udført, lyder Henrik Duers mantra:

- Og derfor er det vigtigt at lægge en realistisk plan. Én, som du kan holde over lang tid.

Der kan være følelser på spil

Én af de ting, der overraskede Henrik Duer, da han undersøgte, hvad der afgør, om et varigt vægttab lykkes eller mislykkes, var den store andel, der angav, at en overspisningsforstyrrelse satte en kæp i hjulet på projektet.

- 31 procent vurderede selv, at deres største forhindring mod vægttabet var en overspisningsforstyrrelse. Og det overraskede mig meget.

- Men det er en vigtig information at have, for hvis det er tilfældet, så er det vigtigt at få bugt med den spiseforstyrrelse, inden man går i gang med sit egentlig vægttab. Ellers er det dømt til at mislykkes.