Gode fællesskaber giver sunde mænd

Venner er ikke bare rare at have - de betyder meget for din sundhed.

De fem rigtige mænd (her Lindy Aldahl) og træner Jacob Søndergaard fik et godt sammenhold i løbet af tv-optagelserne. (Foto: MakeitBee Production)

Hvis du de seneste uger har set DR1-programmet ’Rigtige mænd’, så har du nok en fornemmelse af, hvor vigtigt et godt fællesskab er for mænds sundhed.

De fem jyske håndværkere i tv-programmet talte ofte om, hvor meget det betød for dem, at de havde hinanden at støtte sig op af, når de forsøgte at spise sundere og træne mere.

Og det er meget godt eksempel på, hvad fællesskaber kan gøre for mænd, mener Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Vi kan se, at ensomme og isolerede mænd har markant dårligere helbred end andre både mentalt og fysisk. Til gengæld kan fællesskaber give mænd en stor mental styrke til at ændre sit liv, siger Svend Aage Madsen.

Især ældre ensomme mænd er udsatte

Forum for Mænds Sundhed markerer hvert år den internationale Men’s Health Week med at sætte fokus på et relevant emne.

Og næste år handler det netop om mænds sundhed og fællesskaber.

- Mange mænd har haft fællesskaber på arbejdspladsen, så især for ældre mænd er det vigtigt at finde en måde at få dem ind i nye fællesskaber. Ældre mænd begår selvmord fem gange så hyppigt som kvinder, og der skal vi finde veje til at hjælpe dem, inden det går så galt, siger Svend Aage Madsen.

Mange gode tilbud til mænd

I dag afholder Forum for Mænds Sundhed en inspirationskonference for at dele gode erfaringer forud for næste års Men’s Health Week i juni.

Der er blandt andet oplæg fra online fællesskabet for fædre DaddyO.dk, fra selvhjælpsgrupperne Komvideremand kun for mænd og fra gruppetilbuddet Mænds Mødesteder, der eksisterer i flere byer.

- Formålet er at videregive alle de gode eksempler på forskellige fællesskaber for mænd og også danne netværk mellem de ildsjæle, der står for dem. Nogle tilbud er for alle mænd, mens andre er for særlige grupper af mænd som fædre, stressramte eller arbejdsløse. Men fælles er, at de alle giver et vigtigt tilbud om fællesskab, som kan øge mænds sundhed, siger Svend Aage Madsen.