Gode råd til at løse familiekonflikten

Har du familiekonflikter inde på livet? Her får du nogle gode råd til, hvordan man kan give bolden op til dialog.

trist
Konflikter og brud i en familie er ikke ualmindelige, og de fylder meget for alle de implicerede parter. (© COLOURBOX)

De fleste af os har en drøm. Vi drømmer om familierelationer, der er gode, og hvor familien altid vil være der for den enkelte.

Men sådan er virkeligheden desværre ikke!

- Jeg vil vove den påstand, at hvis du spørger alle mennesker på gaden, så vil de alle sammen have en eller anden familieproblematik inde på livet, forklarer psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, der har skrevet bogen 'FamilieFred med dine forældre.'

Camilla Carlsen Bechsgaard holder også foredrag om emnet og forklarer, at alle nye undersøgelser på området peger på, at omkring en tredjedel af os mennesker har - endda tunge - familieproblemer inde på livet.

Her er nogle af Camilla Carlsen Bechsgaards gode råd, der måske kan være med til at løsne op for konflikter og måske gøre et samvær mere tåleligt:

  • Det er en god ide at søge indsigt finde ud af, hvorfor der er opstået konflikt mellem dig og dine forældre.

  • Drop drømmen om, at en voksen forældre pludselig ændrer adfærd og ser dig som en helt menneske, det sker ikke. Du må selv ændre din adfærd og lære at forstå, hvor problemerne opstår.

  • Du kan enten tage konfrontationen med dine forældre, men gør du det, og vælter du en masse ukontrolleret vrede ud over dem, så fører det ikke til dialog. Skriv i stedet dine tanker og følelser ned for dig selv og afreagér på den led. Herefter kan du videreformidle til dine forældre.

  • Hav realistiske forventninger til, hvad der kan komme ud af at skrive og tale sammen. Aftal eventuelt i forvejen, at I giver hinanden taletid. Man kan også aftale at holde et møde med en dagsorden.

  • Samtale er nødvendig! Nogle gange er det sygdom eller død, der gør, at familiemedlemmer finder ud af at tale med hinanden om essentielle ting. Det burde ikke være nødvendigt, at man skal komme dertil for at finde ud af at tale med hinanden.

  • Forhold dig undersøgende på den måde, du taler med dine forældre på. Herved kan du finde ud af, om der skulle være en lille platform at bygge videre på i forhold til at få et fælles voksent sprog sammen.

  • Det er en stor udfordring at spole tilbage til den fortidige kontakt i barndommen og reparere den. I mange tilfælde kan det ikke lade sig gøre. Men for mange vil drømme altid være der. Måske kan I finde en form og måde at have en fornuftig voksenkontakt med hinanden på. Det kan være få timer, hvor man på forhånd aftaler rammerne, det kan være en gå-tur, hvor man i forvejen har aftalt betingelserne, det kan være, at man aftaler, at man skal kunne være sammen til familiesammenkomster uden konflikt etc.

  • Er platformen for skrøbelig og umulig at nå frem til, skal du vide, at et brud med dine forældre skaber en dyb kløft med en masse uafklarede følelser. Derfor kan det give mere ro i sjælen at finde en måde at have kontakt på.