Gode sociale relationer forlænger livet

Familie, venner og andre kontakter er enormt vigtige hele livet igennem.

I tv-serien 'Marta & Guldsaksen' bruger mange ældre Martas frisørsalon, som socialt værested for at få smil, samtale og kram i stedet for at sidde alene derhjemme. (Foto: Framegrab © dr)

Hvis du vil have et langt og godt liv, så skal du huske at pleje dit sociale netværk – især efter du bliver ældre, og du ikke længere har social kontakt med kolleger i hverdagen.

- Forskning viser tydeligt, at der er en øget dødelighed og en ringere livskvalitet, hvis man ikke har et godt socialt netværk, siger lektor Astrid Pernille Jespersen fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.

- Mennesket er grundlæggende et socialt dyr, og de sociale relationer er en meget vigtig del af det at holde os i live.

Venner og familie er vigtige hele livet

I DR-programmet ’Marta & Guldsaksen’ følger man en række ældre, der bruger en lokal frisør som et socialt værested for ikke at sidde ensomme derhjemme.

- Vi ved, at rigtig mange ældre føler sig ensomme og isolerede. Som ældre oplever man, at ens sociale netværk kan falde fra hinanden på grund af sygdom, død, flytning til plejehjem og lignende, siger Astrid Pernille Jespersen.

- Og det er derfor helt afgørende, at man også som ældre plejer de sociale relationer, og at man måske forsøger at opdyrke nye.

Forskellige sociale kontakter er godt

Men det er naturligvis ikke ens for alle. For nogen kan det være fint med et familiebesøg i ny og næ og så en god hjemmehjælper, der tager sig tid til at snakke. Andre har brug for nye som gamle venner og aktiviteter i eksempelvis seniorklubber og centre.

- Ens børn og vennerne i seniorklubben giver forskellige relationer, og det er vigtigt med forskellige former for social kontakt, for det skaber en større robusthed, siger Astrid Pernille Jespersen.

- Men man skal ikke tvinge ældre til social kontakt. Ældre skal selv se, hvad der giver dem energi og begejstring, og de skal selv ville det.

Du kan se hele tredje afsnit af ’Marta & Guldsaksen’ i aften på DR1 klokken 21, og programmet kan derefter også ses på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter